Aktualno
StoryEditor

Gospodarstvenici: Poslodavce treba rasteretiti, smanjiti poreze i doprinose za stručne kadrove

08. Prosinac 2017.

Predstavnici metaloprerađivača, drvoprerađivača i građevinara iz Primorsko-goranske županije u petak su pozdravili povećanje kvota za strane radnike, ali i naglasili da treba smanjiti poreze i doprinose za stručne kadrove i ubrzati izdavanje dozvola za strane radnike.

Na zajedničkoj sjednici strukovnih skupina triju djelatnosti u Županijskoj komori Rijeka razgovaralo se o tome kako osigurati dovoljno radnika te o poteškoćama povezanim s nedostatkom kvalificiranih strukovnih kadrova u metaloprerađivačkoj i drvoprerađivačkoj industriji i građevinarstvu.

>>>HGK: Uvoz građevinskih radnika ‘čuva radna mjesta’

Gospodarstvenici su pozdravili donošenje novih kvota za zapošljavanje stranaca, ali i ocijenili da povećanje minimalnih plaća nije dovoljno te da je potrebno rasteretiti poslodavce, smanjiti poreze i doprinose za stručne kadrove, kako bi im se moglo bolje platiti i zaustaviti njihov odlazak u inozemstvo.

Kratkoročna mjera

Povećanje kvota ocijenjeno je pozitivnom, ali kratkoročnom mjerom, koja ne može riješiti problem nedostatka kvalificiranih radnika. Čulo se i da obrazovni sustav ne prati tržište rada, da je puno ljudi prerano umirovljeno, da se nedovoljno koriste mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja te da je više od polovice prijavljenih nezaposlenih radnika nezapošljivo, jer više nemaju potrebna znanja i vještine.

>>>Divjak najavila ‘veliki poduhvat’: Drukčiju strukovnu edukaciju – više prakse i dualnog obrazovanja

Neki su naglašavali da su nekoć zahtijevali odobravanje kvota za izvoz, a sada traže kvote za uvoz radnika. Drugi smatraju da valja ubrzati procedure, posebice kada je riječ o izdavanju dozvola za strane radnike, koji tijekom nekoliko mjeseci čekanja često nađu drugi posao, a poslodavac ponovno ostaje bez radnika. isticali su da treba ubrzati proceduru kako ne bi trpjela domaća proizvodnja, jer nedostatak radnika ponekad ugrožava nastavak proizvodnog procesa, a time i zapošljavanje domaćih radnika.

>>>Iduće godine 22,000 više dozvola za strane radnike; ‘posla ima, tko želi raditi, a tko ne?’

Vlada je u četvrtak utvrdila povećane kvote za "uvoz" radnika. U idućoj godini tako će se moći izdati ukupno 31.000 radnih dozvola od kojih je 22.000 novih, a 9.000 se produžuje.

23. travanj 2024 10:29