Aktualno
StoryEditor

Gospodarstvo eurozone ubrzalo u ožujku

05. Travanj 2023.
ekonomski oporavak

Oporavak gospodarske aktivnosti u eurozoni ubrzao je u ožujku, poduprt uslužnim sektorom koji je nadoknadio stagnaciju industrije, pokazalo je u srijedu istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u ožujku za 1,7 bodova u odnosu na veljaču, na 53,7 bodova, najvišu razinu od prošlogodišnjeg svibnja.

Vrijednosti više od 50 bodova pokazuju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

- Nastavlja se oporavak gospodarstva eurozone od zatišja na kraju 2022., a najnovije istraživanje za PMI potkrijepit će mišljenja da je eurozona izbjegla recesiju, barem za sada -  rekao je viši ekonomist S&P Globala Joe Hayes.

Motor gospodarstva u zoni primjene zajedničke europske valute bio je i u ožujku uslužni sektor, s tempom rasta znatno iznad dugoročnog prosjeka. Porasla je i aktivnost u industriji, ali marginalno, utvrdio je S&P Global.

- Snažniji zamah (u uslužnom sektoru) ohrabruje s obzirom na pritisak na prihode kućanstava koji stvaraju visoka inflacija i rastući troškovi zaduživanja - rekao je Hayes.

S&P Global ističe i razlike među zemljama članicama, pa je tako aktivnost u Španjolskoj snažno porasla, a prati je i Italija. Njemačka i Francuska bilježile su pak tek blagi rast.

Potražnja je ponovo ojačala, drugi mjesec zaredom, ali je ograničena na domaće tržište dok su narudžbe iz inozemstva ponovo pale, produljivši silazni trend na punu godinu dana.

Cjenovni su pritisci oslabili zahvaljujući u prvom redu industriji koja je bilježila pad ulaznih troškova prvi puta od srpnja 2020. 

Poslovni čelnici i dalje su optimistični u prognozama poslovanja u idućih 12 mjeseci, ali indeks njihovih očekivanja blago je pao, unatoč poboljšanoj razini aktivnosti i potražnje, upozorava S&P Global.

16. travanj 2024 08:25