Aktualno
StoryEditor

Grabar-Kitarović: Hrvatska i Slovenija moraju biti dovoljno zrele da nadiđu taj jedan problem

07. Rujan 2017.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u četvrtak u Gospiću žaljenje što Slovenija blokira pristup Hrvatske u OECD pokušavajući je prisiliti na provedbu arbitraže o granici, ali i ponovila da Hrvatska ne priznaje arbitražnu presudu jer je Slovenija proces kontaminirala te da je upravo to zaštita međunarodnog prava jer se, kako kaže, ne može na lažima i varanju temeljiti odluke i presude.

>>>Slovenija najavila blokadu ulaska Hrvatske u OECD

- Žalim zbog te slovenske odluke jer mislim da Hrvatska i Slovenija moraju biti dovoljno zrele da nadiđu taj jedan problem koji postoji među nama, jer držim da je onaj pozitivan gro odnosa ogroman i da nadmašuje to jedno otvoreno pitanje, za koje je Hrvatska spremna riješiti dobrosusjedskim međusobnim poštovanjem, ali i putem međunarodnog prava i nadam se da to neće utjecati na članstvo Hrvatske u OECD-u, rekla je Grabar-Kitarović novinarima.

Slovenska veleposlanica u Hrvatskoj Smiljana Knez rekla je u izjavi za medije u Gospiću, da je Slovenija blokirala pristup Hrvatske Organizaciji za gospodarski suradnju i razvitak (OECD) prije svega zbog glavnog kriterija za članice, poštivanju vladavine prava.

>>>Pejčinović Burić: Erjavec je agresivan i bezobrazan, a slovenski pritisak oko arbitraže neuspješan

- Slovenija kao što znate Hrvatskoj puno pomaže na tom putu, puno je bilo konzultacija i prijenosa iskustava, ali ipak se kriteriji trebaju poštivati i mislim da su to naši političari jasno rekli još jučer. Poštivanje međunarodnog prava je prvi kriterij, poštivanje presuda međunarodnih sudova, arbitražni sudovi su dio tog sustava i to su vrlo, vrlo jasni principi na kojima se bazira Europska unija i Europska je komisija vrlo jasno rekla što o tome misli i mi očekujemo da će se presuda provoditi, rekla je Knez.

- A što se tiče graničnog pitanja ono je za nas riješeno, treba samo dalje dogovoriti kako ćemo ga provesti, rekla je Knez te dodala kako se svi nadaju da će se pitanje OECD-a riješiti.

>>>Plenković: Timmermans ne bi uvažavao arbitražnu odluku da je u pitanju Nizozemska, ‘case closed’

Glede granice, rekla je Knez, tu trebamo samo dijalog o implementaciji.

Grabar-Kitarović, koja četvrti dan boravi u Lici, se u Gospiću sastala sa šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj u sklopu projekta Osjeti Hrvatsku.

24. travanj 2024 03:22