Aktualno
StoryEditor

Gradonačelnik Kovač pozvao na zaštitu egzistencijalno ugroženih međimurskih radnika

30. Ožujak 2017.

Čakovečki gradonačelnik i saborski zastupnik Stjepan Kovač pozvao je danas u Saboru na zaštitu radnika okupljenih u Udrugu Međimurski brendovi. 1100 članova Udruge žrtve su posve neodgovarajućeg sustava zaštite radnika kao stečajnih vjerovnika te im je time ugrožena egzistencija. Oni koji su tvrtke doveli do stečaja ostali su nekažnjeni, iako su radnici i sindikati podnosili kaznene prijave da bi pravodobno prekinuli gospodarski kriminal i prevenirali stečaj.

- Radnici ne žele biti socijalni problem, a kako preživjeti od 1500 kuna mirovine za tridesetak godina radnog staža? Država mora bivšim radnicima osigurati odgovarajuću isplatu priznatih stečajnih tražbina, jer je propustila reagirati na očitu pljačku i namjerna prekasna pokretanja stečajnog postupka. To su pitanja i problemi kojima se moramo baviti u Saboru, jer su nas za to građani, ti isti ljudi, birali. Radnici trebaju živjeti, a ne preživljavati,  izjavio je Kovač.

Međimurski brendovi

Nekadašnji ponos Međimurja, tvrtke poput MTČ-a, Modeksai Međimurje Betona, danas su samo sjećanje, a vrijedni radnici dovedeni su u bezizlaznu situaciju i postali tek teret poreznim obveznicima.

- Štetu nam nanose nedomišljeni propisi koji omogućavaju da neodgovorno postupanje uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava te pojedinaca u pravosudnom sustavu ostaje nekažnjeno, a ne postoji ni interes efikasno provoditi kaznene postupke, stoga stečajna masa nikada nije ni približno dostatna za isplatu vjerovnicima, izjavio je predsjednik Udruge Antun Mikac.

Pravna neefikasnost

Bivši radnici devet čakovečkih stečajnih dužnika potpuno su nemoćni i ne mogu podmirivati osnovne životne troškove. Isplate Agencije za zaštitu radničkih potraživanja u pravilu su jedini prihod kojeg dobiju u stečajnom postupku.

Primjer koji najbolje ilustrira pravnu neefikasnost je stečaj Međimurje Visokogradnje d.d. otvoren 2000. godine - sudski spor između Visokogradnje i Ingre d.d. iz Zagreba traje već oko dvadeset godina, a svim radnicima, čija tražbina premašuje 45 milijuna kuna, je dosad isplaćeno po 4000 kuna.

28. travanj 2024 13:59