Aktualno
StoryEditor

Greenfield investicije: Pozitivna priča o tax free gradu Bjelovaru

17. Ožujak 2018.

Kako se može kad se hoće stvoriti poticajno okruženje za privlačenje i realizaciju greenfield investicija pokazuju u Bjelovaru. O ulozi jedinica lokalne samouprave u tom zahtjevnom i složenom procesu govorio je drugoga dana Liderove dvodnevne konferencije ‘Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost’ gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

>>>Ćorić: Smanjenje uvoza i povećanje izvoza – nova energetska strategija do kraja 2018.

U samo devet mjeseci otkada je postao gradonačelnik u Bjelovaru je sa svojim timom počeo stvarati pozitivnu priču o gradu koji potiče poduzetnike i stvara osnovu za investicije, a od početka ove godine krenuo s provođenjem projekta tax free grada.

>>>Mladen Vedriš predstavio projekt Lider Invest 2018.: Hrvatska itekako ima potrebu za investicijama

U efektnoj i konkretnoj prezentaciji postignuća prikazao je model po kojem su investitori koji požele greenfield ulagati na području Bjelovara oslobođeni od komunalnih doprinosa i komunalne naknade, po kojem pravo građenja i kupoprodaju zemljišta mogu realizirati za jednu kunu po kvadratnom metru i po kojem subvencioniraju kamatu za kredite s 2 posto za proizvodne odnosno jedan posto za uslužne djelatnosti.

>>> Buić: Sve se može sinergijom sva četiri stupa – gospodarskog, realnog, lokalnog i državnog

Rekao je i kako im je važna brzina izdavanja svih potrebnih dozvola te kako do 2019. godine planiraju postati potpuno digitalizirani grad u kojem se neće izdavati papiri. O pozitivnom iskustvu s bjelovarskom administracijom govorio je Milan Štefanac, direktor proizvodnje tvrtke Bjelin, proizvođača namještaja i parketa iz Ogulina koja je odlučila poslovati u Bjelovaru, a odgovarajući na pitanja moderatora Mladena Vedriša, profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta, Hrebak je govorio kako u Bjelovaru žele privući i velike i male investitore, ne odbijati niti jedno investiciju, držati ulagače kao kap vode na dlanu i pomoći im u svemu što je u njihovoj mogućnosti.

19. travanj 2024 17:08