Aktualno
StoryEditor

Gunpowder: Pohvale i pokude za ‘ekstremno nasilje‘ u novoj drami BBC-ja

24. Listopad 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=r5X1vyCPA-U

Nova BBC-eva drama ‘Gunpowder‘ koja govori o pobuni engleskih katoličkih ekstremista poznatoj kao Izdaja Prahom ili Urota baruta dolazi s neobičnom količinom krajnje brutalnog i realističnog nasilja zbog čega istovremen pljušte pohvale i kritike. Tako je jedan od gledatelja scenu smaknuća nazvao grotesknom i izlišnom, dok ju je drugi okarakterizirao kao jednu od najbolnijih stvari koje je ikada gledao na televiziji, piše BBC.

>>>VIDEO: Premijera novih Zvjezdanih staza

Drama govori o pobuni engleskih katoličkih ekstremista, poznatoj kao Izdaja prahom ili Urota baruta, koji su 1605. planirali bombaški napad na zgradu Parlamenta i koja je poslužila kao potka za danas kultni film ‘V for Vendetta‘.

Iz BBC-a kažu da su prijeporne scene utemeljene na povijesnim činjenicama, te prikazuju ono što se dogodilo u to vrijeme. U prvoj epizodi prikazano je ubojstvo žene koja je prignječena do smrti, te svećenika kojemu je izvađena utroba.

Korisnica na Twitteru napisala je kako se veselila novoj seriji, no morala ju se prestati gledati već tijekom prve epizode.

Ipak drugi korisnik se složio s brutalnim scenarijem ocijenivši da drama mora biti krvava kako bi gledatelji razumjeli dubinu progona i razlog zašto su ekstremisti učinili to što su učinili.

>>>Blue Planet II: Attenborough upozorava na ‘sveprisutnu’ plastiku

Prva epizoda drame prikazana je iza 21 sat s upozorenjem o brutalnim scenama. Britanski regulator tv programa, Watchdog, priopćio je da su zaprimili sedam prigovora koje su proslijeđene BBC-u, no iz BBC-a nisu htjeli potvrditi koliko su pritužbi primili izravno,

U intervjuu je glumac Kit Harington koji glumi vođu urote Roberta Catesbya, poznat po ulozi Jon Snowa u Igri prijestolja, kazao je da je nasilje o ovom kontekstu sasvim opravdano jer objašnjava razloge koji stoje iza brutalnih ubojstava.

24. travanj 2024 04:10