Aktualno
StoryEditor

Guverner francuske središnje banke: Zaustavljen je pad, ali naša konkurentnost tapka u mjestu

11. Travanj 2018.

Francuska je zaustavila dugotrajni pad konkurentnosti na inozemnom tržištu, no mora uložiti dodatni trud kako bi nadoknadila izgubljeno, izjavio je u utorak guverner francuske središnje banke Francois Villeroy de Galhau.

Sustav poreznih izmjena uveden 2014. godine pomogao je povećati konkurentnost francuskih tvrtki po pitanju troškova, no one još uvijek muku muče s kvalitetom, s obzirom na manji broj tvrtki pozicioniranih u skupljem segmentu tržišta nego u Njemačkoj, rekao je Villeroy.

>>> Francuska Vlada prodaje 50 posto udjela u državnoj lutriji 

"Francuski izvoznici trebaju poboljšati svoje pozicioniranje i osnažiti svoje redove", rekao je Villeroy pri predstavljanju godišnjeg izvješća središnje banke o platnoj bilanci.

No, u konačnici tvrtke trebaju radnike s pravim vještinama kako bi proizvele bolje proizvode, čime bi uspjeh vladine reforme naukovanja i strukovne izobrazbe dobio na važnosti, dodao je.

Sve više francuskih tvrtki kaže kako ne mogu naći dovoljno kvalificiranih radnika kako bi podmirili narudžbe klijenata čime se koči širi gospodarski oporavak koji je u tijeku.

Francuska je prošle godine smanjila deficit na tekućem računu bilance plaćanja na 13,1 milijardu eura, sa 16,7 milijardi eura u godini ranije, budući da su veći prihodi od turizma pomogli anulirati veće energetske troškove, navodi se u izvješću o platnoj bilanci.

>>> Francuska političarka za hrvatsku politiku

Francuska od 2006. iz godine u godinu iskazuje deficit na tekućem računu zbog pada konkurentnosti. Iako se deficit posljednjih godina nije dodatno pogoršao, nije ni značajnije smanjen.

"To je kao da naša konkurentnost u cjelini tapka u mjestu. Nismo se pomakli dalje od stabilizacije", zaključio je guverner.

Središnja banka procjenjuje da će vanjska trgovina u narednim godinama prestati biti uteg gospodarstvu, premda neće postati ni motor kao ni u drugim zemljama eurozone, poput Njemačke, Italije ili Španjolske.

Dok se francuske tvrtke bore za vraćanje izgubljenog tržišnog udjela u inozemstvu, strane tvrtke u sve su većem iskušenju da ulažu u Francuskoj, budući da predsjednik Emmanuel Macron nastoji stvoriti povoljnije poslovno okruženje.

Za Francusku je 2017. bila najbolja godinu po pitanju izravnih stranih ulaganja u posljednjem desetljeću, sa zabilježene 44 milijarde eura, nasuprot 32 milijarde eura u 2016. godini.

01. lipanj 2023 23:42