Aktualno
StoryEditor

FOTO: Hamag-Bicro pokrenuo kampanju #prvih25

15. Svibanj 2019.

U sklopu kampanje #prvih25 koju je danas predstavio Hamag-Bicro, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, predstavljene su najuspješnije tvrtke Photomath, Bellabeat i Geolux, koje su posao razvijale i uz pomoć investicija ostvarenih posredstvom ovo agencije. Tijekom kampanje, koja će najesen završiti velikom konferencijom, bit će predstavljeno 25 uspješnih poduzetnika, 25 godina postojanja i uspješnog poslovanja ove agencije te 25 Hamag-Bicro programa potpore poduzetnicima.

- Kroz ovu kampanju stavili smo fokus na poduzetnike i pustili ih da pričaju o nama. Drago nam je vidjeti kako naše programe, osim IT poduzetnika, koriste i oni iz ostalih grana gospodarstva; poljoprivrede, turizma i umjetnosti – rekao je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave Hamag-Bicro. O mogućnostima koje Hamag-Bicro kroz svoje programe nudi poduzetnicima govorili su i Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave, te Marijana Oreb, članica Uprave.

Tijekom predstavljanja kampanje održan je smart talk na koje su sudjelovali poduzetnici Damira Sabol iz Photomatha, tvrtke čija istoimena aplikacija za rješavanje matematičkih zadataka ima više od 100 milijuna preuzimanja u svijetu, Urška Sršen iz Bellabeata koji posluje globalno i bavi se inovativnim proizvodima, a Sršen je uvrštena na Forbesovu listu najuspješnijih ljudi u Europi mlađi od 30 godina, Tomislav Grubeša iz Geoluxa, tvrtke koja proizvodi radare i izvozi 99,9 posto proizvoda na svjetsko trište, Rene Bitorajec, vlasnik kazališta Luda kuća, prof. dr. sc. Bojan Jerbić, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu, jedan od kreatora medicinskih robota RONN i NERO, te Vjeran Vrbanec.

Predstavnici tehnoloških tvrtki istaknuli su koliko im je značila potpora Hamag-Bicroa u razvoju poslovanja, a Bitorajec je priznao da privatnog kazališta Luda kuća ne bi ni bilo da nije bilo potpore Hamag-Bicra. Jerbić je istaknuo da je prije 12 godina kad je pokrenut razvoja medicinskog robota bilo teško dobiti sredstva za takav projekt, te da je Hamag-Bicro u tom procesu odigrao važnu ulogu.

Hamag-Bicro je samo u posljednje tri godine potaknuo investicije u vrijednosti od 9,3 milijardi kuna. Kroz financijske instrumente potaknuto je ukupno 2,7 milijardi kuna investicija, odobreno je 309 jamstava u iznosu od 1,1 milijarde kuna, dok je za 1693 zajma odobreno 484 milijuna kuna. Kroz programe bespovratnih potpora potaknuto je pet milijardi kuna investicije je je 2429 projekata ostvarilo bespovratnu potporu od 1,8 milijardi kuna. Hamag-Bicro je kroz različite programe istraživanja, razvoja i inovacija potaknuo 1,6 milijardi kuna investicija provodeći 344 projekta za koje je osigurano 870 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Potaknutim investicijama stvoren je preduvjet za otvaranje više od 14.000 novih radnih mjesta.

16. travanj 2024 06:36