Aktualno
StoryEditor

Hanfa dobila nove ovlasti - nadzirat će izvještaje kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi

06. Srpanj 2018.

Regulator hrvatskog tržišta kapitala dobio je nove ovlasti. Naime, Hrvatski sabor u petak je usvojio novi Zakon o tržištu kapitala kojim se usklađuje zakonodavstvo Republike Hrvatske sa  zakonodavstvom i pravnom stečevinom Europske unije.

Temeljem toga, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) dobiva značajnije ovlasti. A jedna od njih tiče se nadzora financijskih izvještaja kompanije čije dionice su izlistane na Zagrebačkoj burzi te pravo provjere jesu li isti sastavljeni u skladu s relevantnim okvirom za financijsko izvještavanje. Hanfa će biti ovlaštena poduzimati mjere ukoliko utvrdi da financijska izvješća nisu sastavljena u skladu s relevantnim okvirom.

>>>Ante Žigman novi predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e

- Vjerujemo da će novi Zakon o tržištu kapitala svojim odredbama doprinijeti vraćanju povjerenja u hrvatsko tržište kapitala. Sam postupak provjere i poduzimanja odgovarajućih mjera u odnosu na financijske informacije izdavatelja detaljnije je uređen smjernicama ESMA-e, europskog regulatora tržišta kapitala. Nakon donošenja novog zakona Hanfa ima razdoblje do kraja godine za tzv. ‘izjavu o usklađenosti‘ s navedenim smjernicama, nakon čega će sve to biti inkorporirano u nadzornu praksu – pojasnio je predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman.

>>>HANFA: Uprave Agrokorovih kompanija odavno nisu gospodari vlastite sudbine

Prije stupanja na snagu ovoga zakona Hanfa je mogla nadzirati jesu li svi izdavatelji redovito objavljivali financijske izvještaje, no nije imala mogućnost ulaziti u to jesu li izvještaji napravljeni u skladu s relevantnim okvirom za financijsko izvještavanje.

>>>Upozorenje regulatora – ne ulazite u poslovni odnos s Denisom Strotmanom

Od novog zakona očekuje se pozitivan učinak na transparentnost tržišta kapitala koja će se, između ostalog, postići značajnim podizanjem standarda pružanja usluga i informacija o uslugama, kao i obavezom prikupljanja, konsolidacije i objave standardiziranih trgovinskih podataka, stoji u priopćenju Hanfe.

>>>Hanfa upozorava: Ne trgujte na stranici fgsmarkets.com

Ističe se kako se očekuje da će novi zakon doprinijeti smanjenju sistemskih rizika kroz bolju organizaciju samih društava, ograničenje preuzimanja rizika i unaprjeđenje kontrola kod svih investicijskih društava i tržišnih operatera. Isto tako, doprinijet će povećanju povjerenja i zaštite ulagača, posebno u dijelu zaštite onih koji ulažu u strukturirane i kompleksne proizvode te, u konačnici, pridonijeti povećanju učinkovitosti i likvidnosti tržišta kapitala.

29. travanj 2024 02:39