Aktualno
StoryEditor

Hanfa odobrila Adris grupi preuzimanje HUP-a Zagreb

09. Svibanj 2018.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u srijedu je Adris grupi odobrila objavu ponude za preuzimanje turističke tvrtke HUP Zagreb, a cijena po kojoj će ih Adris u toj ponudi kupovati iznosi 3.969,16 kuna.

Upravno vijeće Hanfe to je odlučilo na sjednici u srijedu, a Hanfa je rješenje objavila na svojim mrežnim stranicama.

>>>Vlahović: Visok investicijski potencijal Adris Grupe

Za rovinjsku Adris grupu je obveza objave ponude za preuzimanje je nastala početkom veljače, kada je na temelju ugovora s predsjednikom Uprave HUP-a Zagreb Anđelkom Lekom kupila 77,78 posto dionica tvrtke Expertus čime je posredno stekla i većinski udio odnosno 58,56 posto dionica HUP-a Zagreb.

Adris je, naime, 3. veljače s Lekom sklopio ugovor o kupoprodaji i strateškom partneru, kojim po ispunjenju ugovorom predviđenih uvjeta stječe 77,78 posto udjela u zagrebačkoj tvrtki Expertus, a ujedno su skopili i opcijski sporazum kojim je ugovorena opcijska kupnja preostalih 22,22 posto udjela u Expertusu.

Slijedom toga, Adris je posredno stekao svih 252.993 odnosno 58,56 posto dionica HUP-a Zagreb, koje je neposredno držao Expertus.

>>>NO Adrisa podržao pravne poteze Uprave vezane uz naplatu potraživanja od Agrokora

Adris grupa, čija je članica i turistička kompanija Maistra, je nakon sklapanja ugovora s Expertusom morala ishoditi i odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, što je Agencija i odobrila 23. ožujka do kada je odgođen rok za podnošenje zahtjeva Hanfi za odobrenje objave ponude za preuzimanje HUP-a Zagreb.

Cijena koju se Adris grupa u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti za dionicu HUP-a Zagreb iznosi 3.969,16 kuna, navodi se u obrazloženju Hanfe.

To je cijena po kojoj je Adris grupa posredno stekla dionice HUP-a Zagreb, obrazlaže se u rješenju Hanfe, u kojem se ističe i kako u tekstu ponude za preuzimanje HUP-a Zagreb Adris zajednički djeluje s Expertusom.

Ponuda za preuzimanje koju će objaviti Adris odnosit će se na preostalih 178.999 dionica HUP-a Zagreb, a Hanfa u obrazloženju navodi da je uvidom u potvrdu depozitara - Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) utvrđeno da je Adris dostavom neopozive bankarske garancije na prvi poziv koji je izdala Zagrebačka banka osigurao potrebna sredstva za plaćanje.

>>>Adris grupa udvostručila dobit u prvom tromjesečju

Iz Hanfe su o odluci kojom su Adrisu odobrili objavu ponude za preuzimanje HUP-a Zagreb izvijestili i kratkim priopćenjem u kojem uz ostalo podsjećaju da je u roku sedam dana od primitka njihova rješenja Adris dužan javno objaviti ponudu za preuzimanje, nakon čega počinje teći razdoblje od 28 kalendarskih dana (od zadnje objave u Narodnim novinama ili putem Zagrebačke burze) u kojem dioničari HUP-a Zagreb mogu ponudu i prihvatiti.

Inače, neslužbene računice pokazuju da je, s obzirom da se ponuda odnosi na gotovo 179 tisuća dionica HUP-a Zagreb i uz cijenu koju se obvezao platiti od 3. 969,16 kuna, Adris za plaćanje svih dionica na koje se ponuda odnosi morao osigurati sredstva u iznosu od oko 710,5 milijuna kuna.

Adris je u nedavnoj objavi financijskih rezultata za prvo tromjesečje istaknuo da je akvizicijom tvrtke HUP Zagreb ojačao turistički dio svog portfelja te da su time stvorene pretpostavke da Adris postane najveća nacionalna turistička tvrtka pozicionirana u tri rastuća i međunarodno prepoznatljiva odredišta - Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu.

>>>Adris Grupa otkupljuje 246.000 vlastitih dionica

Naime, Adrisova turistička kompanija Maistra ponajprije je prisutna u Istri odnosno u Rovinju i Vrsaru, dok na području Dubrovnika ima Grand Hotel Imperial.

HUP-Zagreb, pak, vodeća je hotelska tvrtka u Zagrebu i jedna od većih u Hrvatskoj, koja u Zagrebu upravlja i u vlasništvu ima neke od najvećih hotela poput Sheratona i Westina, kao i nekoliko hotela na dubrovačkoj rivijeri.

03. prosinac 2023 20:51