Aktualno
StoryEditor

HANFA: Uprave Agrokorovih kompanija odavno nisu gospodari vlastite sudbine

01. Ožujak 2018.

Svi ulagači na Uređenom tržištu Zagrebačke burze moraju imati fer uvjete i jednake informacije. Stav je to Hanfe nakon što je blokirala trgovanje dionicama osam kompanija koje su u sustavu Agrokora. Iako je blokada privremena, čini se da bi mogla trajati tjednima. Naime, sve ovisi o izvanrednom povjereniku Agrokora i njegovoj zamjenici.

>>>HANFA naložila obustavu trgovanja dionicama Agrokorovih kompanija

- Mora postojati jasan ishod postupka izvanredne uprave, odnosno kada bude nedvojbeno jasno koje će biti posljedice njihova djelovanja, odblokirat će se trgovanje, smatraju u Hanfi.

Hoće li to biti za tjedan, dva ili neće biti do donošenja nagodbe, ostaje vidjeti. Ključno je to što Hanfa promatra i vodi se razdobljem od idućih 40 dana, koliko je po zakonskim propisima ostalo Izvanrednoj upravi, ne računaju na moguće produljenje do srpnja.

>>>Agrokorove kompanije neće na vrijeme objaviti financijska izvješća

Hanfa ne može napraviti nadzor nad tim kompanijama koje nisu dostavile ni financijska izvješća za 2017. godinu.

Ono što je regulatoru najveći problem jest taj da su kompanije iz koncerna Agrokor čije su dionice listane na burzi sada postale objekt, a ne više subjekt nadzora. Uprave tih kompanije više nisu gospodari vlastite sudbine, čuje se u Hanfi. Kako slikovito kažu, ovom blokadom su morali stisnuti kočnicu da ne bi netko izletio iz zavoja.

>>>Za Peruška nagodba prioritet, Ramljak mu poželio sreću

Iako je možda kasno za to, imajući u vidu što se događa s cijenama dionica Agrokorovih kompanija na burzi, Hanfa ipak smatra, budući da još uvijek nema konačnog prijedloga nagodbe, da moraju zaštititi sve investitore koji žele kupiti ili prodati te dionice. Bez obzira što je na stolu prijedlog osnivanja novih kompanija u Nizozemskoj i prebacivanje imovine, to je još uvijek samo prijedlog.

- Liderstvo u Agrokoru preuzela je država, ona proces izvodi do kraja, a sve to nije tržišno utemeljeno, kažu u Hanfi.

26. travanj 2024 09:15