Aktualno
StoryEditor

Hatsune Miku - pop zvijezda budućnosti koja je pola avatar, pola hologram

08. Srpanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=jhl5afLEKdo[/embed]

Tirkizna kosa i dražesna japanska školska uniforma zaštitni su znak Hatsune Miku, pop zvijezde čije nastupe na YouTubeu gledaju deseci milijuna ljudi, njene su turneje u Aziji i Sjevernoj Americi rasprodane, a krajem godine trebala bi krenuti i u svoj prvi izlet na europsko tržište.

>>>VIDEO: Virtualna stvarnost i hologrami – budućnost je sada

Ona je ‘zvuk budućnosti‘, tako naime glasi njeno ime u slobodnom prijevodu, zato što je Hatsune zapravo software vocaloid, tzv. sintisajzer govora (sličan je koristio Stephen Hawking), čiji je lik kreirao manga umjetnik Kei Garo, a na koncertima se pojavljuje u obliku holograma. Ona je također anime lik, avatar u video igri i zanimljivi pop-art eksperiment u kojem može sudjelovati i publika.

Bilo tko može preuzeti softver i napraviti vlastitu pjesmu koristeći lik i glas Hatsune Miku te svoju kreaciju uploadati na web stranice za razmjenu glazbe, čime se među fanovima potiče lanac kreativnosti, piše Washington Post.

Osim toga, Hatsune na koncertima izvodi pjesme svojih fanova, nastupajući u pratnji živih glazbenika kako bi se stvorila iluzija ‘realističnosti‘, kažu organizatori.

>>>Tupacov ‘povratak iz mrtvih’ predviđa budućnost zabave

Nije ovo zapravo novost, na festivalu Coachella u obliku holograma bio je oživio Tupac Shakur (iako neki govore da to zapravo nije bio hologram), a tu su i primjeri animiranog benda Gorillaz, te koncerta Michaela Jacksona, piše Billboard.

21. lipanj 2024 04:12