Aktualno
StoryEditor

HBOR u pet godina podržao više od 1.000 turističkih projekata

27. Veljača 2017.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) ove godine nastavlja s programima povoljnog kreditiranja ulaganja u turizam, uz produženje mjere sniženja kamatne stope za jedan postotni bod te smanjene naknade za obradu kreditnih zahtjeva s 0,8 na 0,5 posto.

"Produžujemo ove godine i provođenje programa kreditiranja izrade projektne i ostale investicijske dokumentacije, što je posebno značajno kod kandidiranja projekata za korištenje bespovratnih sredstava EU fondova i velikih turističkih projekata, a krajem prošle godine potpisan ugovor o garanciji za Model podjele rizika s EIB-om omogući će HBOR-u i preuzimanje dodatnih rizika te povećanje kreditne aktivnosti u iznosu do 100 milijuna eura prema srednje kapitaliziranim poduzećima, pa i iz turističkog sektora", poručili su iz HBOR-a.

HBOR je u 2016. odobrio ukupno 7,6 milijardi kuna kredita, od čega je 21 posto bilo društvima iz turističkog sektora. Podržana su 274 projekta u turizmu s ukupnim iznosom od 1,8 milijardi kuna, što je porast od 17 posto u odnosu na 2015.

Očekuju i da će snižene kamatne stope i povoljnije kreditiranje projekata jedinice lokalne i regionalne samouprave i društava u njihovom vlasništvu potaknuti ulaganja u infrastrukturne projekte od općeg interesa, kao i unaprijediti opće uvjete pojedinih regija, a time i za razvoj turističke ponude.

"Rokovi otplate kredita za investicije prilagođeni su turističkom sektoru i kreću se do 17 godina, a kamatne stope su unazad nekoliko godina snižavane više puta te sada investitori u turizam svoje projekte mogu kreditirati uz kamatne stope od 2 do 4 posto, ovisno o uspješnosti poslovanja i području ulaganja. Tako je moguće kreditirati do 75 posto predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a", poručuju iz HBOR-a.

Napominju da mali hotelijeri, koji ne trebaju kreditna sredstva veća od 700 tisuća kuna, često koriste i kredite po programima za posebne ciljne skupine -početnici, mladi i žene - po kojima se može kreditirati i do 100 posto predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a na jednako duge rokove otplate.

Uz investicijske kredite, turističkom sektoru HBOR nudi i programe kreditiranja pripreme turističke sezone, odnosno nabave hrane, pića, sitnog inventara, za troškove tekućeg održavanja, plaća, režije i slično, pri čemu se sredstva za to odobravaju  uz trenutnu kamatu od 3,4 posto.

Takvi se programi mogu koristiti od 15. prosinca do 30. lipnja, uz otplatu u dvije rate, koje dospijevaju nakon sezone, u listopadu i studenom.

Od jadranskih županija najviše sredstava odobreno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, za 60 projekata 474 milijuna kuna, a potom u Istarskoj, za 29 projekata 456,5 milijuna kuna.

U 2016. porast kreditiranja turizma na 1,8 milijardi kuna

"HBOR je u 2016. odobrio ukupno 7,6 milijardi kuna kredita, od čega je 21 posto bilo društvima iz turističkog sektora. Podržana su 274 projekta u turizmu s ukupnim iznosom od 1,8 milijardi kuna, što je porast od 17 posto u odnosu na 2015.", ističu iz HBOR-a, dodajući da je više od 90 posto kreditnih sredstava odobreno za ulaganja u jadranskoj regiji, a ostatak na kontinentu.

Od jadranskih županija najviše sredstava odobreno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, za 60 projekata 474 milijuna kuna, a potom u Istarskoj, za 29 projekata 456,5 milijuna kuna.

U kontinentalnom dijelu zemlje podržano je 76 turističkih projekata s ukupno 127,4 milijuna kuna, od čega najviše u Zagrebu za ulaganja u hostele, dok se ostali podržani projekti nalaze u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Varaždinskoj županiji, i to su većinom ulaganja u razvoj ruralnog turizma.

Među većim korisnicima HBOR-ovih kredita iz turističkog sektora su kompanije Maistra, Valamar Riviera, HUP-Zagreb, Jadranka hoteli, ali i mali obiteljski hoteli te poljoprivredna gospodarstva koja ulažu i u turizam.

U pet godina podržano više od 1.000 turističkih projekata

"Prilagođavajući stalno kreditne programe potrebama investicija u turistički sektor, HBOR je u zadnjih pet godina podržao više od tisuću projekata u turizmu s ukupno više od 7,6 milijardi kuna, od čega se 96 posto odnosilo na kreditiranje novih investicija", naglašavaju iz HBOR-a.

Ističu da je udjel turizma u njihovim ukupnim odobrenjima u zadnjih pet godina bio visokih 20 posto, dok se prosječna kamatna stopa za investicijske kredite u turizmu u posljednje dvije godine kretala ispod 3 posto.

Podsjećaju i da povoljnim sredstvima kreditiraju investicije u turizmu čiji je cilj produljenje turističke sezone, te da su to najčešće ulaganja u poboljšanje i proširenje smještajnih kapaciteta, uvođenje novih usluga i sadržaja, uz napomenu da turističke tvrtke sve više prepoznaju i prednosti korištenja bespovratnih sredstava EU fondova za sufinanciranje projekata, a čiju financijsku konstrukciju također mogu zatvoriti povoljnim kreditnim programima HBOR-a.

20. travanj 2024 03:20