Aktualno
StoryEditor

HEP otvorio punionicu električnih vozila u Otočcu

18. Srpanj 2017.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) otvorila je u utorak prvu ELEN punionicu za električna vozila u Otočcu, što je 46 takva javna punionica otvorena u Hrvatskoj, a tom su prilikom predstavljeni i planovi HEP-a za izgradnju hidroelektrane u tom gradu.

Punionica u Otočcu, izvijestili su iz HEP-a, postavljena je na temelju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Grad Otočac dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu uz tehničku podršku Elektrolike Gospić, Pogona Otočac.

>>>HEP u konzorciju s partnerima razvija mreže punionica za električna vozila

Prvu ELEN punionicu u Otočcu otvorili su Stjepan Kostelac, gradonačelnik Grada Otočca, i Domagoj Puzak, voditelj tima za eMobilnost HEP grupe.

Na punionici u Otočcu moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ističu iz HEP-a.

>>>Komisija financira punionice električnih vozila na koridoru koji uključuje Hrvatsku

Podsjećaju i da su do sada u Hrvatskoj postavili i pustili u pogon 46 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima, a u fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze su i punionice u Gospiću, Pagu, Solinu i dr. Uz sufinanciranje iz EU-a HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T, navode iz HEP-a.

Na otvorenju punionice predstavljeni su planovi za izgradnju male hidroelektrane Otočac (mHE Otočac), instalirane snage 1,8 megavata (MW) i planirane godišnje proizvodnje između 6 i 7 gigavatsati (GWh).

>>>MOL krenuo u projekt izgradnje punionica za električna vozila

Izgradnja mHE Otočac predviđa se jugozapadno od grada, uz desnu obalu kanala kojim se vode rijeke Like, iz tunela Lika - Gacka, odvode u korito rijeke Gacke. Projekt male hidroelektrane Otočac predstavlja dodatni kapacitet kojim se povećava energetska iskoristivost voda rijeke Like, kažu iz HEP-a.

04. svibanj 2024 16:30