Aktualno
StoryEditor

HEP planira do 2021. izgraditi nov KKE EL-TO Zagreb

09. Svibanj 2017.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) namjerava do kraja ove godine provesti natječaj za izgradnju novog kombi kogeneracijskog plinskog postrojenja Elektrane-toplane (KKE EL-TO) Zagreb, početak gradnje očekuje se sredinom 2018., uz planirani rok gradnje od tri godine, a investicijska vrijednost tog projekta procijenjena je na 150 milijuna eura, doznaje se u utorak u HEP-u.

>>>MojPosao: Najbolji poslodavci su dm, Lidl i HEP; plaća nije presudan faktor atraktivnosti

- HEP je tijekom pripreme projekta izradio projektnu dokumentaciju odnosno ishodio lokacijsku dozvolu te natječajnu dokumentaciju s kojom je objavila natječaj za izgradnju KKE EL-TO Zagreb i dugoročno održavanje, koji je u tijeku. Isti se provodi prema pravilima nabave Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sukladno namjeri o financiranju projekta od strane EBRD-a, kažu o statusu projekta u HEP-u.

Tehnički konzultant

Naime, EBRD je ovih dana objavio da traži tehničkog konzultanta za izgradnju novog postrojenja u El-TO Zagreb, na zagrebačkoj Trešnjevci. Konzultant će obavljati sve potrebne tehničke usluge, a djelovat će u ime Banke, od potpisivanja ugovora do uspješnog puštanja u pogon KKE EL-TO Zagreb, što se očekuje do kraja lipnja 2021. godine, naveli su pritom iz EBRD-a.

EBRD je još ranije objavio da razmatra mogućnost da u sindiciranom zajmu u iznosu 126 milijuna eura, kojim bi se financirao taj projekt, sudjeluje sa zajmom u iznosu od 65 milijuna eura.

Iz HEP-a ističu kako  je "struktura financiranja projekta, odnosno omjer zaduženja i vlastitih sredstava te izvora i cijene financiranja, u fazi optimiranja i pregovora s vodećim kreditorima, od kojih se pored EBRD-a i sindikata komercijalnih banaka ističe i Europska investicijska banka (EIB)".

- Natječaj za izgradnju i dugoročno održavanje namjerava se provesti do kraja 2017. godine, a sklapanje ugovora i početak izgradnje predviđen je sredinom 2018. godine, uz planirani rok izgradnje od 3 godine, navode iz HEP-a.

>>>Izvoz viškova osnažio prihode HEP-a, prošlogodišnja dobit dvije milijarde kuna

Također ističu kako se projekt izgradnje novog kombi kogeneracijskog plinskog postrojenja KKE EL-TO Zagreb provodi radi usklađenja proizvodnih jedinica s Direktivom 2010/75/EU o industrijskim emisijama (LCP Direktiva) te s ciljem zadovoljenja graničnih vrijednosti emisija propisanih okolišnom dozvolom.

- Novo kombi kogeneracijsko postrojenje zamijenit će pritom dvije dotrajale jedinice na lokaciji (blokovi A i B) te će nakon izgradnje osigurati i nadalje sigurnu opskrbu toplinskog konzuma zapadnog dijela Zagreba, odnosno vrele vode spojene na centralni toplinski sustav i pare za industrijske potrošače, kažu u HEP-u.

Instalirana snaga novog bloka bit će 90 - 150 megavata električne snage (MWe) i do 120 MWt toplinske snage, uz ukupni koeficijent iskoristivosti goriva u spojnom procesu proizvodnje električne energije i topline od 90 posto te s ostvarenom uštedom primarne energije energenta u spojnom procesu od više od 20 posto, čime se postrojenje svrstava u visokoučinkovitu kogeneraciju.

>>>HEP Grupa ulaže 1,45 milijardi kuna u prijenosnu i distribucijsku mrežu

- U pripremi  due-dilligencea, EBRD je projekt klasificirao pod B kategoriju, što ga svrstava na najvišu razinu ekološki prihvatljivih projekata. Osim namirenja potreba za toplinskom energijom, nova jedinica bit će značajan fleksibilan izvor regulacijske snage i električne energije u središtu konzuma, ističu iz HEP-a.

Naglašavaju i da je planirana jedinica KKE EL-TO Zagrebu u skladu s europskim politikama energetike u odnosu na klimatske promjene, koje su između ostaloga usmjerene na uštede u potrošnji energije.

- Cilj EU-a je naime da se upotrebom mjera energetske učinkovitosti već do 2020. godine smanji ukupna potrošnja energije za 20 posto. Jedna od mjera za povećanje energetske učinkovitosti su upravo visokoučinkovita kogeneracijska postrojenja, kažu u HEP-u.

25. rujan 2023 05:34