Aktualno
StoryEditor

HEP sanirao većinu kvarova uzrokovanih snažnim vjetrom i snježnim olujama

06. Siječanj 2017.

Snježno nevrijeme i jak vjetar koji su noćas i danas tijekom dana zahvatili cijelu Hrvatsku uzrokovali su manja oštećenja i prekide na distribucijskoj mreži na području više županija. U skladu s najavama meteoroloških službi, HEP Operator distribucijskog sustava se pripremio na pojačani angažman terenskih ekipa. Tako su, unatoč izrazito nepovoljnom vremenu i teškim uvjetima, radnici HEP-a na terenu od ranog jutra te su uspjeli doći do većine lokacija gdje su nastali kvarovi i pristupiti njihovom otklanjaju. Tijekom dana normalizirana je isporuka električne energije u Ličko-senjskoj županiji, točnije u podvelebitskom primorju, gdje je jutros oko 500 kupaca bilo bez električne energije. Jak vjetar izazvao je i poteškoće u opskrbi električnom energijom u okolici Sinja gdje je u jutarnjim satima zbog kvarova na elektroenergetskim postrojenjima oko 4700 kupaca bilo bez električne energije. Radnici HEP-a uspjeli su do 15 sati sanirati veći broj kvarova te je većini kupaca normalizirana opskrba električnom energijom. Tijekom jutra bilo je i manjih kvarova na području Imotskog, Omiške zagore i Makarske, ali radnici HEP-a uspjeli su ih tijekom dana sanirati. Na području skradinskog zaleđa bez napajanja je ostalo oko stotinu kupaca, ali su kvarovi brzo otklonjeni, kao i na području Šibenika, Drniša i Knina.

>>>HEP Proizvodnja osigurala okolišnu dozvolu za elektranu-toplanu Zagreb

U Sisačko-moslavačkoj županiji jak vjetar uzrokovao je pad drveća na vodove te kidanje žica dalekovoda zbog čega je bez napajanja na područjima Jasenovca te Volodera pored Kutine u prijepodnevnim satima bilo oko 3100 kupaca. U Požeško-slavonskoj županiji na područje od Lipika prema Gaju bez napajanja je bilo oko 550 kupaca. Na području Zagrebačke županije oko sredine dana nevrijeme je uzrokovalo prekid napajanja za oko 3.800 kupaca na području Kloštra, Lipovca i Dubrave. Svi kvarovi su otklonjeni osim kvara na području Čemernice gdje je bez napajanja još oko 100 kupaca.  Radnici HEP-a i dalje ulažu maksimalan trud i napor  kako bi se kvarovi što prije otklonili i kako bi se normalizirala opskrba kupaca električnom energijom. Stoga, za razumijevanje molimo sve građane  kojima je ovo nevrijeme prouzročilo poteškoće u opskrbi električnom energijom.

Unatoč vrlo niskim temperaturama, dnevna potrošnja električne energije u Hrvatskoj ne približava se rekordnoj dnevnoj potrošnji električne energije od 63.780 MWh (megavatsati) ostvarenoj  7. veljače 2012. Naime, jučer je, 5. siječnja, ostvarena potrošnja od 54.690 MWh, dok se danas i sutra očekuje i nešto manja potrošnja: oko 53.500 MWh (procjena za 6. siječnja), odnosno oko 53.820 MWh (procjena za 7. siječnja). HEP je pravodobno osigurao dovoljne količine električne energije iz vlastite proizvodnje te nabavom na tržištu. Također, osigurao je dovoljne količine energenta, potrebnih za proizvodnju električne i toplinske energije, navode u priopćenju iz tvrtke.

19. travanj 2024 17:51