Aktualno
StoryEditor

HGK i Glavna libijska unija komora potpisali Memorandum o razumijevanju njihove suradnje

08. Veljača 2018.

 

Na današnjem Hrvatsko-libijskom gospodarskom forumu predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), Luka Burilović potpisao je s Mohamedom Raiedom, predsjednikom Glavne libijske unije komora, Memorandum o razumijevanju tih dviju institucija, a događaju je prisustvovao i Rashed S. A. Abughufa, otpravnik poslova Veleposlanstva Libije u RH.

Suradnja i u prehrambenom sektoru, sektoru IT-a, drvnoj i farmaceutskoj industriji 

Burilović je istaknuo da Libija i Hrvatska moraju poticati zajedničku suradnju te misliti prije svega na interese gospodarstvenika.

- Hrvatska i Libija imaju tradicionalno dobre gospodarske odnose. Hrvatske tvrtke iz sektora graditeljstva, brodogradnje, nafte i plina i elektroenergetskog sektora poznate su na libijskom tržištu te su u Libiji bile prisutne niz godina. Nesretnim razvojem događaja iz prošlih nekoliko godina, hrvatske tvrtke morale su se povući. Izuzetno nam je drago da se stanje u Libiji stabiliziralo i da je stanje sigurnosti dobro. Drago mi je da naš partner, Glavna libijska unija komora vidi potencijal buduće suradnje. Uz već navedene sektore područja suradnje potrebno je istaknuti velike hrvatske mogućnosti u još nekoliko sektora, u prehrambenom sektoru, sektoru IT-a, drvnoj i farmaceutskoj industriji, rekao je Burilović te dodao da prostora za suradnju ima i da Hrvatska kao dio Europske unije, libijskim gospodarstvenicima može ponuditi izvrstan geostrateški položaj kao ulaz na vrata europskog tržišta.

Burilović je rekao i da su svi svjesni kako politički razvoj događaja nerijetko utječe na gospodarstvo i poslovanje te da je zato njihov zajednički zadatak stvoriti prilike i otvarati vrata gospodarstvenicima.

>>>HGK otvorio predstavništvo u Šangaju

Zajednička komora Hrvatske i Libije

Otpravnik poslova Veleposlanstva Libije u RH, Rashed S. A. Abughuf rekao je da mu je drago da se razvijaju gospodarski odnosi između Libije i Hrvatske.

- Pozivamo sve hrvatske tvrtke koje imaju poslovne ugovore u Libiji da se vrate na poslovanje u Libiji i dovrše svoje poslovanje. Predlažemo također formiranje zajedničke komore za daljnju suradnju između Libije i Hrvatske.

S formiranjem zajedničke komore složio se i Mohamed Raied, predsjednik Glavne libijske komore unija, istaknuvši da su hrvatske tvrtke obavile veliki posao u Libiji.

- Računamo na Hrvatsku kao prijateljsku zemlju za pomoć i računamo na hrvatske tvrtke i tu smo da aktiviramo poslove između nas. Gospodarski odnosi između nas imaju veliku priliku za razvoj, a Libija je veliko tržište za cijeli svijet. Hrvatske tvrtke imat će prilike za poslovanje u Libiji. Libija je sigurna i stabilna, jako puno tvrtki posluje u Libiji. Sve tvornice funkcioniraju i rade normalno te jako puno međunarodnih naftnih tvrtki radi u Libiji. Spremni smo izdati vizu za sve hrvatske poduzetnike, rekao je Raied te istaknuo da su potpisali sporazum sa Siemensom u vrijednosti od 3 milijarde dolara i dodao da imaju jako dobre odnose s EU.

Svjetlana Momčilović, voditeljica Odjela za privlačenje investicija, prezentirala je mogućnosti poslovanja na hrvatskom tržištu.

- Što se tiče pravnog okvira za poslovanje u Hrvatskoj, postavljen je tako da se ne radi razlika između domaćih i inozemnih ulaganja. Što se tiče robne razmjene između Hrvatske i Libije, 2016. godine iznosila je 97 milijuna dolara i odnosi se većinom na uvoz nafte iz Libije, točnije hrvatski izvoz u Libiju iznosio je 9 milijuna dolara, dok je uvoz bio značajno veći odnosno 88 milijuna dolara, rekla je Momčilović te istaknula da su mogućnosti suradnje Libije i Hrvatske brojne i da osim već tradicionalnih sektora poput graditeljstva, brodogradnje, nafte i plina, potencijal za suradnju postoji i u prehrambenom sektoru , IT industriji, drvnoj i farmaceutskoj industriji.

28. travanj 2024 15:59