Aktualno
StoryEditor

FOTO: HGK lansirala Digitalnu komoru i najavila rad bez papira do 2020.

12. Srpanj 2018.

Portal Gospodarska mreža, besplatno web središte ekonomskih informacija Hrvatske gospodarske komore, predstavljen je u četvrtak u Zagrebu kao dio projekta HGK pod nazivom Digitalna komora koji je sufinanciran novcem iz EU fondova za regionalni razvoj u iznosu od 28 milijuna kuna.

Luka Burilović, predsjednik HGK, izjavio je da je cilj projekta pojednostavljenje procedure u svrhu skraćivanja vremena na šalterima, istaknuvši da HGK teži poboljšanju usluga, kako vlastitih, tako i usluga svojih članica. Dodao je i da je to tek jedan od tri projekta strateškog razvoja HGK čiji se završetak planira za 1. siječnja 2020. godine kada će Komora postati ‘jedna od prvih državnih institucija koje su se u potpunosti digitalizirale‘, kazao je Burilović.

>>>FOTO: Luka Burilović izabran za novog/starog predsjednika HGK

Nakon toga riječ je preuzeo Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša, koji je ukratko demonstrirao rad i funkcionalnost portala Gospodarska mreža na koji će se putem servisa e-građani moći prijaviti svaka od članica Komore. Na portalu će biti moguće vidjeti informacije o svim gospodarskim subjektima po različitim gospodarskim sektorima i regijama.

- Gospodarska mreža objedinjuje poduzetnicima sve bitne informacije kao što su makroekonomski pokazatelji na razini Hrvatske i pojedinih županija, zasebni pokazatelji za realne stope rasta i inflacije, broj aktivnih poslovnih subjekata, broj zaposlenih i bruto inozemni dug, kazao je Radoš, naglasivši kako će korisnicima biti na raspolaganju i tražilica poslovnih subjekata koja će uz osnovne podatke nuditi i aktualne financijske pokazatelje te analize poslovanja.

>>>HGK: Očekujemo usporavanje rasta plaća

- Živimo u vrijeme gdje se svi moramo prilagođavati raznim promjenama, a mi bismo htjeli da ovim projektom i mi predvodimo neke od njih. Jedan od naših internih ciljeva je da do 1. siječnja 2020. u HGK radimo bez papira, izjavio je Radoš prilikom predstavljanja portala i izrazio da im je želja bila da se ovim projektom članicama HGK ponude usluge koje su članice same istaknule kao potrebne.

Najavio je i da HGK ima namjeru u budućnosti realizirati sedam grupa usluga među kojima se nalazi e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije (unutar kojih je i portal Gospodarska mreža), e-članice (sučelje koje bi funkcioniralo ‘kao Facebook HGK‘), e-učenje, e-zakonodavstvo te e-sajmovi i promocije.

Pristup informacijama na portalu Gospodarska mreža sljedeća dva dana otvoren je za sve, a može mu se pristupiti običnom identifikacijom. Nakon toga bit će potrebna identifikacija preko sustava e-građani.

28. travanj 2024 06:17