Aktualno
StoryEditor

HGK: Uvoz građevinskih radnika ‘čuva radna mjesta‘

27. Srpanj 2017.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) pozdravlja Vladinu odluku o povećanju kvota za strane radnike u graditeljstvu, ocjenjujući da će to omogućiti očuvanje radnih mjesta u tom sektoru.

Vlada je u četvrtak za 2053 dozvole povećala kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca u ovoj godini i to samo za graditeljstvo, s obzirom na povećane investicije u tom sektoru planirane za jesen.

-Pozdravljamo odluku Vlade o dodatnom odobrenju i povećanju kvota u građevinskom sektoru. Ta interventna i hitna mjera omogućit će očuvanje radnih mjesta u građevinskim tvrtkama koje će opstati na tržištu samo ako na vrijeme završe sve ugovorene poslove, kazala je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

>>>Povećana kvota za zapošljavanje stranaca u graditeljstvu

Napominje kako tu ne treba stati te kako će HGK zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i dalje raditi na stalnom obrazovanju i prekvalifikacijama radnika  te promicanju sustava dualnog obrazovanja.

U HGK dualno obrazovanje vide kao dugoročno rješenje,  jer se pokazalo da u Hrvatskoj postoji problem funkcioniranja tržišta rada, pa je u sustavu nastao neravnomjeran odnos između potrebne i educirane radne snage, pojašnjava Čagalj.

U 2016. je u odnosu na 2015. za nekoliko postotaka porastao fizički obujam građevinskih radova, a prema trendu rasta izdanih građevinskih dozvola i vrijednosti novih narudžbi za radove, predviđa se sličan scenarij u budućem srednjoročnom razdoblju.

Iz HGK napominju kako se postavlja pitanje zašto nedostaje kvalificirane radne snage u graditeljstvu.

Odgovor na to pitanje vide u tome što je građevinska aktivnost kudikamo ispod razine iz 2008. jer se zadnjih godina nije dogodio nikakav važan razvojni i investicijski zamah.

Prošle je godine, kako navode iz HGK, broj izdanih građevinskih dozvola i predviđene vrijednosti radova prvi put nakon 2005. porastao po dvoznamenkastoj stopi.

Drugi je odgovor, kažu, u tome što većina bitnih hrvatskih građevinskih tvrtki nije organizacijski i tehnološki prilagođena izmijenjenoj strukturi radova i snažnom pritisku inozemne konkurencije.

Mikro i male građevinske tvrtke, koje u Hrvatskoj čine više od 90 posto, u želji za preživljavanjem na tržištu, brzo su se osposobile za energetsku obnovu zgrada, rekonstrukcije, adaptacije i manje investicijske zahvate, navode iz HGK.

Ističu i kako po podacima Državnog zavoda za statistiku te ostalih izvora, u Hrvatskoj postoji samo sedam značajnih građevinskih tvrtki, među kojima su četiri u visokogradnji i tri u niskogradnji.

Zaključuje se kako su se na tržištu najbolje snašle građevinske tvrtke koje i sa smanjenim brojem zaposlenih uspješno rade bez obzira na nove uvjete.

30. travanj 2024 16:16