Aktualno
StoryEditor

Hi!Tech: Digitalizacija je izbrisala više od pola Forbesovih 500 najvećih iz 2000.

01. Ožujak 2019.

Godine 2015. John Chambers, chairman i CEO za Cisco Systems, objavio je svoj moto: ‘Disrupt or be disrupted’. Ako netko ne može uvesti inovacije koje zamjenjuju postojeće tehnologije, proizvode ili usluge, sam će biti zamijenjen. U aktualnom Hi!Techu, Siemensovu online časopisu, ističe se zato kako je ključno rješenje za zaštitu vlastitog poduzeća od nestanka digitalna transformacija.

siemens

Chambersova predviđanja već danas postaju stvarnost.

–​ Digitalizacija je glavni razlog zbog kojeg je više od polovice Forbes 500 poduzeća za godinu 2000. u međuvremenu nestalo – smatra Pierre Nanterme, CEO tvrtke za savjetovanje poduzeća Accenture.

Pametne ideje i disruptivne tehnologije u vrlo kratkom roku mogu uzrokovati velike nevolje za čitave poslovne modele.

Dobar su primjer za to Uber i taksi-usluge te Airbnb i hotelsko poslovanje. I u industriji digitalizacija mijenja sve postojeće poslovne modele. Ona omogućuje oživljavanje ideja za proizvode na nov način te pritom se koristi tehnološkim trendovima poput generativnog dizajna i inteligentnih modela. Aditivnom proizvodnjom i naprednom robotikom proizvodnja se realizira na inovativan način i zahvaljujući upotrebi rješenja u oblaku i automatizaciji znanja moguć je razvoj novih modela usluga.

Siemensov korporativni online časopis Hi!Tech, koji obuhvaća inovativna rješenja i tehnologije u energiji, industriji i zdravlju, dostupan je na tvrtkinim internetskim stranicama. Offline predstavljamo ga u Tehnopolisu

Kako biste bili ispred konkurencije, više nije dovoljno optimirati pojedinačne korake u lancu stvaranja vrijednosti. Neophodan je cjelovit pristup. Siemens je u tu svrhu razvio odgovarajući portfelj: Digital Enterprise Suit digitalno i dosljedno međusobno povezuje sve faze i korake procesa, ujedno i dobavljače. U svakoj fazi nastaje digitalni duplikat.

Rezultati simulacija i testova koji se provode s duplikatom nove su spoznaje koje služe za kontinuiranu optimizaciju. Poduzeća mogu započeti na svakoj točki njihova lanca stvaranja vrijednosti, od dizajna proizvoda pa sve do usluge, te mogu sukcesivno izgrađivati digitalizaciju, ovisno o svojim aktualnim potrebama, ujedno i kada postoje sistemska rješenja. Zbog digitalizacije su proizvodna postrojenja ranjivija te su potrebne odgovarajuće sigurnosne mjere. 

E-adresar

ZNATE LI…

siemensDigitalni duplikati pomažu. Nakon što je poduzeće definiralo strategiju za digitalnu transformaciju, sljedeći je važan korak odabir prave tehnološke platforme. Odgovarajući izbor platforme ovisi o zahtjevima potrebnih podatkovnih modela. Koncept digitalnih duplikata pomaže kod odabira odgovarajuće podatkovne strukture i odgovarajućih tehnologija. Digitalni duplikat virtualni je prikaz realnih strojeva ili postrojenja i sve češće pokazuje da se brine za optimirani dizajn strojeva, učinkovitije puštanje u promet, kraća vremena opremanja i rad bez pogreške.

Prema predviđanjima saveza ITK-Branchenverband Bitkom 2025. će godine gospodarski potencijal svih digitalnih duplikata u proizvodnoj struci zajedno iznositi više od 78 milijardi eura. Doduše, preduvjet je taj da sustavi u budućnosti ne budu samo međusobno umreženi već da dodatno mogu vidjeti, da su pripremljeni te da sami sebe poboljšavaju. U tu su svrhu neophodni integrirani informacijski sustavi koji omogućuju neprekidnu razmjenu informacija vezanih uz planiranje i proizvodnju, realizaciju narudžbe pa sve do razine stroja.

19. travanj 2024 01:40