Aktualno
StoryEditor

Hrvatska će ove godine u Kini imati najveći rast bukinga, a nema nijednu brošuru na kineskom

14. Ožujak 2019.

Što bi hrvatskom turizmu u ovom trenutku, kada prvi signali navješćuju potencijalan pada bukinga za turističku sezonu 2019. bilo pametnije? Spustiti cijene noćenja u hotelima ili prevesti marketinške materijale i kanale na kineski?

Popuniti eventualne rupe u sezoni može biti utoliko jednostavno. Potražnja na azijskom tržištu za Hrvatskom raste. Časopis Travel&Leisure proglasio je Hrvatsku najpoželjnijom destinacijom za Kineze u 2018. Prije tri godine u Hrvatsku ih došlo 102 tisuće, lani 216 tisuća. Predviđanja za 2020. kažu da će Kineza u Hrvatsku doći 600 tisuća.

Moramo ‘prevesti‘ Hrvatsku

No najprije moramo napraviti dvije stvari - prevesti ‘Hrvatsku‘ na kineski (što ne bi trebao biti ekstra izdatak za poduzetnike) i pokazati političku volju za ukidanjem viza. Ili ako ne ukinuti, barem pojednostaviti proces. Dvije su to ključne poruke koje su se danas mogle čuti na Prvoj regionalnoj B2B konferenciji o kineskom turističkom tržištu, održanoj u Zagrebu, u organizaciji konzultantskih tvrtki: hrvatskog ProConcepta i IPPWorlda, globalne konzultantske tvrtke koja savjetuje turističku industriju kako se marketinški približiti kineskom tržištu.

Na konferenciji je Andreja Gazdek, vlasnica ProConcepta, istaknula kako je nevjerojatno da u Kini na izdavanju viza za Hrvatsku radi samo jedna osoba. - HTZ i HGK su lani otvorili urede u Kini i gdje su svi ti ljudi? Je li problem zaposliti još jednu osobu? Kao poduzetniku, teško mi je u to povjerovati - istaknula je Gazdek. Navela je primjer Srbije koja je lani otvorila direktne aviolinije iz Beograda za Kinu i ukinula vize, nakon čega je zabilježila najveći rast dolazaka kineskih turista na svijetu! (iako se radi o malim brojkama u odnosu na druge europske destinacije). Iza nje je BiH koja je napravila isto. - Kinezi bez vize putuju u 36 zemalja, a u 44 dobivaju vizu na ulasku u zemlju.  Znam da je to političko pitanje EU-a, ali o nekim stvarima bismo morali samostalno odlučivati - dodala je Gazdek.

Prešišali i Amerikance

Kinezi su premašili Amerikance i u broju putovanja i potrošnji (u 2017. 257 milijardi dolara, a ove godine se očekuje 300 milijardi, duplo više nego Amerikanci) i postali turisti broj jedan u svijetu. Koliko smo se mi pripremili za to tržište pokazuje primjer koji je navela Joanne Chan, direktorica razvoja IPPWorlda koja je tijekom prezentacije držala u ruci brošuru Zagreba na korejskom jeziku i pitala se:

‘Zašto jednostavno ne prevedete istu na kineski?‘ To je jednokratan trošak koji će vam se višestruko isplatiti. Kad sam osobno htjela bukirati hotel u Zagrebu i izvadila kreditnu karticu da platim online smještaj, cijeli proces kupnje je bio na hrvatskom. Za prijevod na engleski Booking.comu se mora platiti provizija, ali zar se taj trošak jednokratno ne isplati? - pitala se Chan koja je i najavila dolazak od 600 tisuća kineskih turista u 2020.

Organizirane ture su prošlost

Prisutnim predstavnicima hotelijera, turističkih zajednica i agencija predstavila je specifičnosti kineskog tržišta koje bi im mogle pomoći u komunikaciji i privlačenju turista. Za razliku od percepcije koju imamo, a to je da starija populacija Kineza dolazi isključivo organizirano sa autobusima, što kod nas možda i je slučaj, globalna slika nije takva.

- Organizirane ture Kineza su prošlost. Čak 66 posto njih putuje individualno, a radi se o putnicima između 20 i 45 godina starosti. Takvih je oko 400 milijuna! Oni su educirani, društvene mreže kod njih igraju veliku ulogu i žele samostalno putovati. Od tog broja 44 posto ih zarađuje mjesečno prosječno 3.200 dolara, a toliko i troše na putovanjima, s time da ta brojka raste. Kina je zemlja broj jedan u korištenju pametnih telefona koji su Kinezima doslovce zalijepljeni za dlanove.  Njih 80 posto rezervira putovanja putem mobitela u koje prosječno imaju ugrađeno čak 100 aplikacija! E to je vaše tržište! Taj dio Kineza trebate, ali žele ih i sve druge svjetske destinacije. Stoga je krucijalno biti jezično prisutan, kako u materijalima kao što su brošure i karte, tako i u digitalnom svijetu, na njihovim aplikacijama i društvenim mrežama - objasnila je Chan.

Naime, sve društvene mreže koje poznajemo za Zapadu (Facebook, Youtube, Instagram, Twitter i sl), u Kini su blokirane. Oni imaju svoje. Imaju i svoje kreditne kartice pa ne bi bilo loše prilagoditi im i sustave plaćanja.

Hrvatska je u Kini trenutno najprepoznatljivija po tri stvari:  seriji Igra prijestolja koja se snimala u Dubrovniku i za kojom su Kinezi ludi, zbog snimanja kineskog reality showa u Zagrebu i Dubrovniku kojeg je pratilo 300 milijuna kineskih kućanstava te po Svjetskom nogometnom prvenstvu koje je odigralo značajnu marketinšku ulogu na kineskom tržištu. Naime, tijekom Prvenstva rezervacije aviokarata i hotelskih soba u Hrvatskoj porasle su  u Kini za 300 posto.

Ove godine iz Azije stiže 100 milijuna novih turista. Lani je Hrvatska bila u Kini na petom mjestu po rastu bukinga, a ove godine mogla bi, kaže Gazdek, dospjeti na prvo mjesto.Valjda je najmanje što možemo učiniti prevesti naše web stranice i prodajne servise. Navodno od svih stranica koje se bave putovanjima u Hrvatskoj, svega dvije imaju kineske prijevode.

Najpopularniji digitalni kanali na kojima trebate biti ukoliko želite komunicirati s kineskim tržištem:

Wechat, QQ, Alipay, TaoBao, iQuyi, Tenent, Baidu, Youku, Sogou, Dianping, Toutiao

19. travanj 2024 02:46