Aktualno
StoryEditor

Hrvatska kontrola zračne plovidbe nagrađena za projekt koji smanjuje potrošnju goriva

12. Ožujak 2019.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) dobila je nagradu Europske komisije „Jedinstveno europsko nebo 2019“ za multinacionalni projekt uspostave zajedničkog zračnog prostora jugoistočne Europe (SECSI) koji je pušten u operativnu uporabu 1. veljače 2018.

Partneri u projektu, pružatelji usluga u zračnoj plovidbi iz Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, dobili su priznanje u kategoriji poboljšanja u prometnoj mreži. Nagrade su dodijeljene na prigodnoj svečanosti u okviru Svjetskog kongresa industrije upravljanja zračnim prometom (World Air Traffic Management Congress) koji se održava u Madridu 12. do 14. ožujka.

- Riječ je o projektu koji zračnim prijevoznicima pruža mogućnost izbora najkraćih ruta između središnje i jugoistočne Europe, uključujući prometni tok prema Turskoj i dalje prema Bliskom istoku. Time pridonosi zaštiti okoliša kroz smanjenje potrošnje goriva i emisije stakleničkih plinova uz kraće vrijeme leta, rekao je Vlado Bagarić, direktor HKZP-a.

Potencijalne uštede u jednom danu iznose do 1.940 NM prijeđene udaljenosti, 285 minuta leta, uz smanjenje potrošnje goriva od 8.000 kg te emisije CO2 od 25.500 kg.

Projektom, koji je podržao i Eurocontrol kao upravitelj mreže, stvoren je jedan od najvećih prekograničnih zračnih prostora slobodnih ruta u Europi i značajan je korak prema ostvarenju zajedničkog europskog zračnog prostora slobodnih ruta do 2022.

HKZP je i ove godine izlagač na kongresu u Madridu, gdje na vlastitom štandu predstavlja AMC Portal, centralizirani web-alat za informiranje o trenutačnom statusu, ali i o planiranim aktivnostima u zračnom prostoru. Portal registriranim korisnicima omogućuje rezervacije zračnog prostora, kao i interaktivnu komunikaciju s nacionalnom organizacijom za upravljanje zračnim prostorom, čime im se olakšava planiranje vlastitih aktivnosti, a time i povećava sigurnost svih korisnika.

Također, predstavljen je i sustav informiranja za operativno osoblje CroVIBE, interna bežična aplikacija i mreža koja kontrolorima zračnog prometa omogućuje brži i lakši pristup informacijama te SimA, softver za dizajn i analizu simulacijskih vježbi.

Inače, na sajmu u Madridu HKZP se prezentira i na štandu Udruženja COOPANS koje je vodeći primjer industrijskog partnerstva u Europi i suradnje šest pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Irske, Danske, Švedske, Austrije, Portugala i Hrvatske.

05. listopad 2022 14:51