Aktualno
StoryEditor

Hrvatska mreža poslovnih anđela i Hrvatski izvoznici ugovorili suradnju

26. Listopad 2017.

Hrvatska mreža poslovnih anđela (Crane) i Hrvatski izvoznici (HIZ) potpisali su u četvrtak sporazum o suradnji na područjima od zajedničkog interesa, koji će se realizirati kroz zajedničke inicijative, uz ostalo i na aktivnostima usmjerenima protiv dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a.

Predsjednik HIZ-a Darinko Bago tom je prilikom istaknuo da je interes HIZ-a imati partnerske odnose sa Craneom kako bi ti odnosi rezultirali boljitkom za sve one koji izlaze s novim idejama.

- Nama kao udruzi posebno je zanimljiva suradnja sa start-upovima, koji se osnivaju uz podršku Cranea. Takvi start-upovi imaju novostvorenu vrijednost proizvoda, koji su uz manja ulaganja spremni za svjetsko tržište. Radi poticanja sudjelovanja start-upova u aktivnostima HIZ-a, poduzeća koja iskažu interes i podnesu zahtjev za članstvom u HIZ-u, a u koje su investirali službeni članovi Cranea, imat će minimalne mjesečne članarine prve godine članstva, kazao je Bago.

Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja

Kako je istaknuo, jedan od zadataka zajedničke suradnje bit će i traženje rješenja za postizanje sporazuma između Hrvatske i SAD-a o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Bago ocjenjuje da je upravo na području na kojem djeluje mreža poslovnih anđela to iznimno bitno, budući da najjeftiniji i najfleksibilniji kapital dolazi iz SAD-a. Smatra da američki kapital sigurno neće dolaziti u Hrvatsku ako se porezi moraju platiti i u Hrvatskoj i u SAD-u.

- U hrvatskom gospodarstvu neke od najvećih rezultata upravo daju ICT tvrtke, a kako će one ostvariti svjetske rezultate ako iza sebe nemaju snažan i jeftin kapital, pita Bago.

>>>Đuro Horvat: Svojom tehnologijom pretvaramo otpad u gospodarski resurs

Predsjednik Cranea Davorin Štetner naglasio je da je većina start-up tvrtki u koje poslovni anđeli investiraju usmjerena upravo prema izvozu.

- Taj je sporazum važan, jer je HIZ  specijaliziran u tom području i može pružiti potrebnu ekspertizu start-up tvrtkama kako bi što uspješnije nastupili na stranim tržištima, naveo je Štetner dodavši kako s Hrvatskim izvoznicima surađuju već dugi niz godina.

Crane i HIZ će preko službenih internetskih stranica objavljivati novosti partnerske organizacije, zajednički organizirati radionice i nastupati prema nadležnim državnim institucijama te se međusobno konzultirati o aktivnostima koje će doprinijeti unapređivanju poslovnog okruženja u Hrvatskoj i inozemstvu.

26. travanj 2024 20:20