Aktualno
StoryEditor

Hrvatska na Sudu EU jer nije donijela plan gospodarenja radioaktivnim otpadom

17. Svibanj 2018.

Europska komisija prijavila je sudu Europske unije predmet protiv Austrije, Hrvatske i Italije zbog toga što nisu dostavile obavijesti o svojim konačnim nacionalnim planovima za gospodarenje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom u skladu s Direktivom o gospodarenju istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom.

>>>Zero Waste Hrvatska: Centri za otpad nisu dobri ni za okoliš ni za zdravlje ni za džep građana

Države članice morale su do 23. kolovoza 2015. prvi put obavijestiti Komisiju o svojim nacionalnim programima.

Komisija je podsjetila te tri države članice na njihovu obvezu na temelju Direktive i zatražila od njih da dostave objašnjenja o postupcima koje je još trebalo poduzeti prije donošenja njihovih programa te o predviđenim datumima donošenja tih programa i obavješćivanja o njima.

Budući da su te države dostavile samo nacrte svojih programa, 29. travnja 2016. Austriji, Hrvatskoj i Italiji poslane su službene opomene, a nakon toga i obrazložena mišljenja u srpnju 2017.

Direktivom o gospodarenju istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom uspostavlja se okvir Zajednice za odgovorno i sigurno gospodarenje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom – uključujući otpad iz upotrebe nuklearne tehnologije i tehnologije zračenja u svrhe koje nisu povezane s energetikom – kako bi se buduće generacije poštedjele nepotrebnog tereta.

>>>Održivo gospodarenje otpadom: Osigurano 47,2 milijuna kuna za informativne aktivnosti

Direktivom se od država članica zahtijeva da donesu odgovarajuće nacionalne mjere za postizanje visoke razine sigurnosti u gospodarenju istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom. Tim se mjerama nastoji radnike i javnost zaštititi od opasnosti ionizirajućeg zračenja. Osim toga, propisuje se obavješćivanje javnosti te sudjelovanje javnosti u pitanjima gospodarenja istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom uzimajući pritom u obzir pitanja sigurnosti i nejavnih informacija. Države članice bile su obvezne prenijeti Direktivu do 23. kolovoza 2013.

28. travanj 2024 21:05