Aktualno
StoryEditor

Hrvatska u završnici Eura dala bi vjetar u leđa biznisu

19. Lipanj 2016.

Iako je Lider poslovni tjednik, u novom broju nismo mogli a da ne napišemo koji redak o nogometu. Pogotovu zato što postoje sličnosti između biznisa i najpopularnije razbibrige. U obje discipline protagonisti nastoje pobijediti svim sredstvima. Sličnost je i metajezik kojim sportski komentatori i poslovni analitičari relativiziraju loše rezultate. (Pa dosadna utakmica ‘na nulu’ bude okarakterizirana ‘neizvjesnom do posljednje minute’, a pad vrijednosti dionica naziva se ‘korekcijom cijene’.) A treća je sličnost u prognoziranju rezultata.

Kao što ekonomski analitičari vole predviđati koliki će biti rast/pad BDP-a, tako sportski komentatori, ali i običan kladioničarski puk, nastoje pogoditi rezultate. Tako ću i ja javno prognozirati ishod Eura. Pa, kao što analitičari katkad pogode BDP, tako i ja imam neku prognostičarsku referenciju, i to baš iz Francuske. Te 1998. nakon prvoga kola prognozirao sam poredak: Francuska, Brazil, Hrvatska. Budući da to nisam odigrao na nekoj britanskoj kladionici, ovaj Euro 18 godina poslije ne pratim sa svoje luksuzne jahte, nego pišem i prognoziram za Lider. Dakle, moji su favoriti za polufinale Francuska, Španjolska, Njemačka i – Hrvatska.

Ishod s Hrvatskom u završnici priželjkuju i domaća pivarska industrija, turističke agencije i telekomi. (Jedino bi domaća turistička branša umjesto Nijemaca u polufinalu od jakih reprezentacija radije vidjela Portugal, možda i Englesku, ali nedajbože Italiju.) Hrvatsku bi (bar) u polufinalu trebalo željeti i cijelo gospodarstvo. Unatoč šefovskim grintanjima da muškarci na poslu previše razgovaraju o Lukinu voleju a žene o Čarlijevoj patnji, istraživanja pokazuju da veliki sportski uspjesi blagotvorno djeluju na biznis. Ljudi su na poslu zadovoljniji i produktivniji, a i lakše se odlučuju na trošenje. A za repku pogotovu jako navija i Domoljubna koalicija. Pobjeđuju li Vatreni, bit će joj lakše izbrojiti do 76. Jedino se ne zna koji će premijer(i) ići na finale.

19. travanj 2024 23:08