Aktualno
StoryEditor

Hrvatski bankari očekuju da im Apple, Facebook i Google uzmu dio tržišta i prihoda

23. Lipanj 2018.

53 posto bankara u Hrvatskoj smatra da će im Amazon, Apple, Facebook, Google i fintech startupi u idućih pet godina izravno konkurirati na hrvatskom tržištu te uzeti dio prihoda - rezultat je istraživanja britanskog LM Researcha za norveški fintech startup Auku, koja je jučer proširila poslovanje na Hrvatsku, piše Večernji list.

>>>VISA ulaže 100 milijuna dolara u europske FinTech kompanije

U Auki smatraju da nisko samopouzdanje domaćih bankara u vlastitu mogućnost nošenja s fintech konkurencijom (u Hrvatskoj 18 posto, u EU 25 posto) ukazuje da se nisu spremni uhvatiti u koštac s tim pitanjem.

Daniel Döderlein, osnivač i direktor Auke, kaže da su se skandinavske banke, kao i servisi poput AliPaya u Kini pokazali iznimno uspješnima zahvaljujući mobilnom bankarstvu. – S obzirom na sve preduvjete koji su u Hrvatskoj uspostavljeni, vrlo je izgledno da će sustavi mobilnih plaćanja biti vrlo uspješni, a trenutačno ne postoji dominantan sustav mobilnog plaćanja na hrvatskom tržištu – kaže Döderlein

>>>Sustavi mobilnog plaćanja imaju potencijala biti vrlo uspješni u Hrvatskoj

To je problem, upozoravaju, jer će banke u EU biti regulatorno zaštićene od primjene PSD2 direktive samo do rujna 2019. – Banke koje su uvele uspješne sustave mobilnog plaćanja u početku su bile vrlo hrabre, ali to je rezultiralo uspjehom – zaključuje Döderlein.

28. travanj 2024 02:34