Aktualno
StoryEditor

Hrvatski grad budućnosti: ‘Uz 5G i nove tehnologije povećali smo kvalitetu života u gradu. Evo kako‘

10. Svibanj 2022.

Vodeći su ekonomski stručnjaci utvrdili: Hrvatsko gospodarstvo ostvarit će milijardu i 325 milijuna eura koristi od razvoja 5G mreže, a broj zaposlenih u ICT-u i turizmu narast će za više od 40%! Troškovi poslovanja smanjit će se 10%, prihodi od prodaje rast će od 20% do 50%, broj tvrtki trebao bi se triput povećati. Veliku priliku za rast imaju slabije razvijene hrvatske regije.

Dobili smo ključ za veći standard i bolju digitalnu budućnost! Evo kako to maksimalno iskoristiti!

U specijalu 5G BUDUĆNOST U HRVATSKOJ analiziramo u kojim se industrijama očekuje najveći rast, koje će benefite imati županije, a koliku će korist ostvariti tvrtke i zaposlenici.  

Na cestama se nalazi više od 1900 parkirnih senzora koji šokrivaju čitavo područje Grada Dubrovnika pa vozači u samo nekoliko milisekundi mogu doznati kada se neko parkirno mjesto oslobodi. Približno 500 kilometara sjeverno od Dubrovnika slavna vinarija Kutjevo 420 hektara vlastitih nasada dronovima nadzire iz zraka, a bespilotnim letjelicama koriste se i studenti zagrebačkoga Fakulteta elektrotehnike i računarstva da bi poboljšali prometnu sigurnost i povezanost Hrvatske. Zajedničko je Dubrovniku, Kutjevu i FER-u da su navrijeme prepoznali mogućnosti i potencijalne benefite 5G mreže i svim snagama krenuli u ulaganje i razvoj infrastrukture potrebne za punu implementaciju te tehnologije budućnosti.

Grad je Dubrovnik u hrvatskim okvirima jedan od lidera društvene i digitalne transformacije koji zahvaljujući 5G mreži svojim građanima i posjetiteljima nudi višestruko kvalitetniju uslugu u prometu, školstvu, zdravlju, mobilnosti… U posljednjih sedam godina u Dubrovniku su implementirana brojna rješenja kao dio infrastrukture pametnoga grada. Dubrovnik je, recimo, prvi u svijetu realizirao najveći projekt pametnoga parkinga. Dubrovačka luka, škole i vrtići opremljeni su senzorima za mjerenje kvalitete zraka, a Grad je, zahvaljujući financiranju iz fondova EU-a, uspostavio besplatnu gradsku Wi-Fi mrežu. Implementirana je oprema za uspostavu zone zagušenja prometa, kao i brojni moduli za uspostavu središnjega gradskog informacijskog sustava. Prvi hibridni centar tehnološke podrške dobile su e-Škole, a gradska je uprava transparentnija jer građani imaju pristup svim računima i troškovima Grada putem internetske platforme. Implementiran je i sustav Vox Populi, koji prvi u Hrvatskoj putem digitalne platforme omogućava građanima aktivno sudjelovanje u upravljanju gradom. Otok Lokrum dobio je optičku infrastrukturu, kao i senzore koji mjere kvalitetu zraka, kvalitetu mora i okolišne uvjete te detektiraju dim sa ciljem ranoga otkrivanja požara.

- Grad Dubrovnik sustavno koristi i potiče nove digitalne tehnologije i Smart City koncepte kako bi povećali kvalitetu života građana, ali i osigurali najbolji doživljaj destinacije za posjetitelje. Posebno smo orijentirani na maksimalnu otvorenost prema građanima i njihovim potrebama. Implementacijom sustava Otvoreni grad postigli smo to da su građani detaljno informirani o financijskome poslovanju Grada, olakšano im je poslovanje Gradom i upravnim tijelima, a omogućeno im je i sudjelovanje u upravljanju i donošenju odluka. Digitalna transformacija gradske uprave koju smo pokrenuli 2017. godine povećala je našu učinkovitost i produktivnost - navodi gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Dubrovnik na tome, naravno, ne namjerava stati, nego planira potpuno iskoristiti sve potencijale nadolazećeg vala interneta stvari i implementirati ih u koncept pametnoga grada. Nova 5G mreža omogućit će integraciju gradske senzorske infrastrukture (IoT) u svakodnevni život građana. Građani i Gradska uprava imat će uvid u brojne podatke i informacije iz okruženja u realnome vremenu zahvaljujući 5G mreži čija je latencija iznimno mala, a brzina prijenosa podataka iznimno velika. Promjena se najzornije vidi u usluzi pametnoga parkiranja. Promjena statusa parkirnoga mjesta od slobodnoga do zauzetoga na mobilnoj aplikaciji na 5G mreži vidljiva je u milisekundama, dok je bez nje vidljiva tek s kašnjenjem od nekoliko sekundi, kada je možda već kasno. Grad je također, potaknut pandemijom, odlučio početi smanjivati svoju ovisnost o turizmu te poticati poduzetništvo i razvoj IT sektora. Nova 5G mreža u tom smislu predstavlja ključan infrastrukturni preduvjet za gospodarski zaokret temeljen na digitalnome nomadstvu.

5G BUDUĆNOST U HRVATSKOJ: ISTRAŽI NAJDETALJNIJI SPECIJAL O TEHNOLOGIJI KOJA MIJENJA ZEMLJU

Baš kao Grad Dubrovnik, i jedan od najvećih hrvatskih proizvođača vina s gotovo 800 godina dugom tradicijom prepoznao je dosad neviđenu priliku koju donosi 5G revolucija. Kutjevo d.d. obrađuje 420 hektara vlastitih nasada i prednjači u modernizaciji poslovanja, implementirajući pilot projekt upotrebe drona u praćenju vinogradarske proizvodnje. Ideja je što efikasnije i uz što niže troškove, kontrolirati varijabilnosti koje utječu na kvalitetu grožđa. Uz mrežnu podršku Hrvatskog Telekoma, Kutjevo d.d. implementira pilot- projekt kroz koji prikuplja podatke o bujnosti i varijabilnosti vinograda uz pomoć specijalnih multispektralnih kamera na dronovima. Na taj način moguće je utvrditi postojanje potencijalnih problema poput moguće pojave bolesti ili štetnika, nedostatka gnojiva ili potrebe za navodnjavanjem.

- Implementacija dronova i digitalnih tehnologija te uvidi u dobivene i obrađene podatke nesumnjivo utječu na bolju procjenu prinosa tijekom praćenja različitih faza vegetacije, a posebno je važna za prepoznavanje bolesti vinove loze te pravodobno detektiranje štetnika. Zahvaljujući primjeni ove tehnologije i brzini prijenosa podataka koju omogućuje 5G mreža, poboljšavamo upravljanje vlastitim vinogradima, što utječe i na proizvodnju vrhunskih, nagrađivanih vina po kojima smo prepoznatljivi - ističe Mirela Križanović, direktorica Vinogradarstva i vinarstva u Kutjevu.

Radiovezom na terenu upravlja se letom drona i snima vinograd prema unaprijed dogovorenoj putanji. Primjenom nove 5G mreže u budućnosti prijenos će snimki s drona biti brži i učinkovitiji, a preko 5G mreže moći će se i udaljeno upravljati letom drona. Mobilne će mreže nove generacije u budućnosti omogućiti prikupljanje i znatno više podataka te njihovo praćenje u realnome vremenu. Vinogradima će se moći upravljati iz jednoga kontrolnog centra, a letom dronova moći će se upravljati na daljinu, što će omogućiti kvalitetnije određivanje putanje leta važne za kvalitetu snimki vinograda.

Snimkama se u ovoj vinariji koriste i za kreiranje mapa vinograda, što omogućuje smanjenje troškova u proizvodnji, povećanje i reguliranje prinosa i kvalitete grožđa te praćenje cjelokupne vinogradarske proizvodnje. Snimkama će se koristiti i za razvoj i treniranje neuronskih mreža sustava umjetne inteligencije koji će u budućnosti moći zamijeniti neke vremenski i troškovno zahtjevne operacije prilikom upravljanja proizvodnjom.

  • Je li Hrvatskoj potrebno više STEM fakulteta kao što je FER?
image

Maruska Vizek

- Ako analiziramo podatke o kvaliteti obrazovanja u STEM području te o raspoloživosti inženjera, vidljivo je da u Hrvatskoj potrebe za obrazovnim institucijama koje bi proizvodile stručnjake ICT profila zacijelo ima, a vjerujem da bi za takvim obrazovnim uslugama postojala i primjerena razina potražnje zato što takva zanimanja sa sobom nose natprosječno visoka primanja. Valja imati na umu i da će  5G ekonomija s vremenom jačati, što znači da će sadašnji intenzitet proizvodnje ICT stručnjaka biti nedovoljan, čak i kad bismo ga trenutačno ocijenili kao dostatan - kaže Maruška Vizek, voditeljica istraživanja Ekonomskoga instituta.

  • Može li se primjer Kutjeva primijeniti na druge poljoprivredne subjekte u Hrvatskoj ili je riječ o jedinstvenome slučaju?
image

Boris Drilo

- Odličan case-study i rezultati Kutjeva pokazuju kako se hrvatska poljoprivreda može razvijati na inovacijama temeljenima na 5G mreži. Analitika senzora koji mjere vlažnost zraka ili kvalitetu tla, nadopunjena  novim informacijama uz primjenu umjetne inteligencije može biti revolucionarna i značajno unaprijediti hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju - kaže Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

5G revolucija događa se i na FER-u. Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu bez dvojbe je vodeća hrvatska visokoškolska i istraživačka ustanova u području elektrotehnike, računarstva te informacijske i komunikacijske tehnologije. Kao takva za Hrvatski Telekom provodi istraživački projekt nadzora i analize prometnih tokova na javnim cestama u stvarnome vremenu da bi omogućili točnije i brže informiranje sudionika u prometu, bolje planiranje i vođenje prometa, smanjivanje gužvi i zastoja, povećanju sigurnosti, brži odaziv i bolju pripremu interventnih službi.

- Ideja je napraviti integralni nadzorni sustav koji se sastoji od jedne ili više bespilotnih letjelica i računalnoga sustava na zemlji koji su međusobno povezani preko 5G mreže. Takav bi sustav u stvarnome vremenu mogao primati videozapis s drona, obrađivati ga, prepoznavati vozila i ljude te donositi zaključke primjenom raznih algoritama strojnoga učenja - objašnjava dr. sc. Marko Jurčević s FER-a.

Projekt se odvija uz pomoć bespilotnih letjelica s odgovarajućom opremom za letačke misije, što uključuje i prijenos visokokvalitetnog HD videosignala putem mobilnih mreža novije generacije. Cilj je projekta ophodnja prometnica, pri čemu bespilotna letjelica ima brojne prednosti, prije svega brzinu intervencije i lakoću pristupa. Bespilotne letjelice omogućavaju brzo detektiranje mjesta nesreće na prometnicama, o čemu mogu izvijestiti u gotovo realnome vremenu te prenijeti informacije o procjeni stanja, alarmirati potrebne službe, identificirati najbrži put kojim te službe mogu doći do mjesta nesreće s obzirom na trenutačno stanje na cestama.

Letjelice, nadalje, mogu provoditi nadzor količine prometa i brzo prepoznati gdje je promet najzagušeniji, kao i nadzirati kršenje prometnih propisa. Prema Biltenu o sigurnosti prometa na cestama Ministarstva unutarnjih poslova, u 2018. godini nadzorom je utvrđeno čak 722.095 prekršaja, a najveći udio, čak 283.044 slučaja, odnosio se na prekoračenje brzine. Međutim, sasvim je lako moguće da je stvaran broj prekršaja znatno veći zato što se nadzor brzine obavlja kamerama koje su postavljene na fiksnim lokacijama. Bespilotne letjelice nemaju taj problem i u teoriji mogu pokriti apsolutno svaki komadić ceste u zemlji. Osim kršenja propisane brzine mogu detektirati i druge učestale prekršaje poput nepoštivanja crvenoga svjetla na semaforu, nepropisnoga pretjecanja, neustupanja prednosti pješacima…

Sustav za nadzor prometnica dronovima može se primijeniti u svim drugim područjima interesa pametnih gradova – od provjere raspoloživih parkirnih mjesta i analize opterećenosti javnoga prijevoza, preko provjere duljine čekanja pješaka na prijelaz ceste do uočavanja prometnih nesreća i reagiranja na njih.

NAPOKON RAST ZAPOSLENOSTI: Otkrivamo kako uz 5G do većih prihoda!

ISTRAŽUJEMO: Istra bolja od Švedske i Nizozemske! Evo kako

Budući da je 5G mreža globalno prepoznata kao generator prilika za društvo i poslovanje te predstavlja ključ za digitalnu i naprednu budućnost, pozitivne učinke njezine implementacije osjetit će i hrvatski gradovi i tvrtke i institucije. U prvome velikom istraživanju takve vrste, u kojem je Ekonomski instutut Zagreb proveo opsežnu studiju, čiji je cilj procijeniti buduće ekonomske koristi od razvoja 5G infrastrukture i usporediti ih s očekivanim troškovima ulaganja u razvoj te infrastrukture, jedan je od glavnih zaključaka taj da se snažniji pozitivni učinci uvođenja 5G mreže na osnivanje novih poduzeća očekuju u slabije razvijenim područjima i područjima udaljenima od glavnih urbanih središta. Jednako tako studija 'Ekonomski učinci razvoja 5G infrastrukture u Republici Hrvatskoj’ zaključuje da povećanje mobilne brzine do razine koja se može pripisati 5G mreži ima najveći učinak na povećanje udjela novih poslovnih subjekata u ICT sektoru i turizmu (primjerice čak 250% u slučaju Brodsko-posavske županije). Međutim, upozoravaju autori studije, da bi se u potpunosti realizirale koristi od razvoja 5G infrastructure, kreatori javnih politika moraju biti spremni regulirati raširenu prisutnost 5G u svakodnevnome životu i poslovanju te pritom ne stvoriti okruženje koje ograničava kontinuirane privatne investicije i inovacije koje će biti od presudne važnosti za uspješnost 5G ekonomije.

SMJERNICE EKONOMSKOGA INSTITUTA ZA PRIMJENU 5G U ŽIVOTU I POSLOVANJU

Studija upućuje kako je za razvoj 5G infrastrukture od presudnog značaja investicijsko okruženje i regulatorni okvir kako bi se potencijal primjene 5G u poslovanju i svakodnevnom životu mogao u potpunosti ostvariti.

Pojedine regije su u boljoj poziciji za ostvarivanje pozitivnih učinaka 5G mreže te na njoj zasnovanih  tehnologija. Poticajne mjere poput prostornih planova orijentiranih razvoju te učinkovitijih i bržih procesa izdavanja dozvola s ciljem izgradnje 5G mreže su od velike važnosti kako bi svi sektori te svi gradovi i županije iskoristili puni 5G potencijal.

Pritom je tim stručnjaka Ekonomskog instituta posebno izdvojio sljedeća područja:

  • prilagodbe u regulaciji cyber sigurnosti, privatnosti, alokacije spektra, certifikaciji i standardizaciji, obrazovanju, zdravstvu i javnoj infrastrukturi. 
  • definiranje javne politike vezane za zaštitu intelektualnoga vlasništva.
  • definiranje javne politike koje omogućavaju poduzetnicima da preuzimaju rizike, investiraju i inoviraju.

5G ZA VIŠE OD 2 MILIJUNA LJUDI

Hrvatski Telekom lider je u razvoju 5G mreže i usluga te ulaganju u 5G mrežu. HT je prvi u rad pustio komercijalnu 5G mrežu s kojom danas pokriva 76 gradova i općina te više od dva milijuna stanovnika, a od toga uskoro čak 1 milijun s gigabitnim internetom.

5G mreža svakom gradu i lokalnoj zajednici omogućava primjenu tehnologije koja je temelj društvenog i gospodarskog razvoja. Neovisno o tome radi li se o pametnim gradovima, digitaliziranoj poljoprivredi, naprednoj medicini, obrazovanju budućnosti ili učinkovitijoj proizvodnji, 5G mreža je zbog svoje široke primjenjivosti neizostavan dio svake moderne države i transformativnog poslovnog modela te nema sektora niti industrije koja neće imati opipljive koristi od 5G. To je 5G budućnost koju Hrvatski Telekom stvara.

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima Lider Medije i Hrvatskog Telekoma, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content&Technology – C3 Croatia.

26. travanj 2024 21:51