Aktualno
StoryEditor

Hrvatski studiji: Boras najavio vraćanje upisne kvote za filozofiju, studenti žele odlazak uprave

28. Ožujak 2017.

Studentski sabor Hrvatskih studija ponovno je u utorak izglasao blokadu unatoč tome što je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras dan prije kazao da je zbog ispravljanja ‘krive percepcije o tome kako se navodno želi ukinuti Hrvatske studije‘, Senatu uputio prijedlog vraćanja upisnih kvota na studij filozofije. Studenti, nastavljaju blokadu nastave već sedmi dan zaredom jer nemaju povjerenja u sadašnju upravljačku garnituru, a vraćanjem upisnih kvota za studij filozofije ispunjen je samo dio njihovih zahtjeva koji uključuju i smjenu uprave na čelu s pročelnikom Marijom Grčevićem.

>>>Pršte političke osude zbog ‘odmazde‘ na Hrvatskim studijima

U četvrtak se i profesori Hrvatskih studija spremaju za štrajk, a rektor Boras poručio je u razgovoru za Jutarnji da on nije opravdan jer radna i socijalna prava profesora nisu ugrožena, a studenti će moći završiti studijske programe koje su upisali.

>>>Ministarstvo treba reagirati i pomoći u rješavanju situacije na Hrvatskim studijima

Pročelnik Grčević u svojim pokušajima obuzdavanja situacije na Hrvatskim studijima objavio je u utorak na službenoj stranici tog sveučilišnog odjela obavijest o nadoknadi nastave koja će početi od 12. lipnja 2017. Produžavanjem nastave, ostaje upitno hoće li se ispitni rokovi skratiti ili će se i oni prolongirati pa će studenti imati manje vremena da uživaju ili zarade na ljetnim praznicima. Grčević je i prije u obavijestima na službenim stranicama pozivao studente i nastavnike da nastave s održavanjem redovne nastave, a upozorio je i da će za ‘sve štetne posljedice koje bi proizišle  iz ometanja nastavnoga procesa isključivu odgovornost snositi organizatori blokade‘.

>>>Studenti blokirali nastavu na Hrvatskim studijima, Boras tvrdi da razloga za pobunu nema

Dodatnu pomutnju izazvala je i odluka o obustavi izbora za Studentski zbor HS-a koji su se trebali održati u utorak. Studentski sabor smatra da je taj postupak bio nezakonit te u zapisniku sa svoje sjednice navode: - Smatramo da je nedopustivo da se studente onemogućava u njihovom pravu da biraju svoje studentske predstavnike i da budu birani.

>>> Hrvatski studiji postaju sveučilišni odjel

Taj potez pokazuje samovolju uprave Sveučilišta, smatraju studenti, ali i solidizirani profesori. Stoga će, piše Jutarnji, ustrajati u svom zahtjevu za smjenom Uprave Hrvatskih studija, kao i promjenom svih članova Znanstveno nastavnog vijeća koji nisu zaposlenici te visokoškolske institucije.

27. travanj 2024 15:10