Aktualno
StoryEditor

‘I sitno je bitno‘: Plinara Zagrepčaninu poslala opomenu pred tužbu zbog jedne lipe

16. Veljača 2018.

Zagrepčaninu je na kućnu adresu stigla opomena pred tužbu zbog dugovanja prema Gradskoj plinari Zagreb. To i nije neka novost u hrvatskoj svakodnevnici, no u ovom slučaju radi se o dugu od jedne lipe.

- Platio sam odmah jer ne želim imati nikakve probleme. Ne znam u kojem je procesu ovaj dug nastao, ali sve sam odmah odlučio riješiti, kao što to radim sa svim svojim računima. Činilo mi se sve to, međutim, pomalo suludo i smiješno, rekao je Zagrepčanin za Večernji list.

>>>Energetska obnova donosi i 50 posto niže račune za grijanje

Glasnogovornik Gradske Plinare Zagreb Davor Šestan objasnio je kako se sve opomene generiraju informatičkim putem, prema utvrđenim parametrima.

- U pravilu dugovanja po neplaćenim računima, ovisno o obračunskom razdoblju, iznose od nekoliko desetaka pa do tisuća kuna, tako da ova opomena nije pravilo jer je od nekoliko tisuća opomena potrošačima samo desetak opomena za manje iznose, objasnio je glasnogovornik Gradske Plinare Zagreb Davor Šestan.

>>>Sabor: Pitanja o niskim zalihama i poskupljenju plina ostala bez odgovora

Svaki dug po neplaćenom računu koji se prenese iz jednog obračunskog razdoblja u drugi automatski dobiva status opomene za neplaćeni račun, kazao je Šestan.

- Gradska plinara kao opskrbljivač dužna je temeljem zakona o financijskom poslovanju svako dugovanje evidentirati i uputiti opomenu korisniku za neplaćeni račun. U slučaju kada potrošačima ne bismo slali opomene o dugovima, nakon protoka zakonom propisanog vremenskog roka dugovi se ne bi mogli naplatiti, izjavio je Šestan.

23. travanj 2024 18:22