Aktualno
StoryEditor

Ifo: Poslovna klima u Njemačkoj osjetno pogoršana u veljači

22. Veljača 2018.

Poslovna klima u Njemačkoj osjetno je pogoršana u veljači pod pritiskom zabrinutosti zbog previranja na financijskim tržištima i mukotrpnih nastojanja kancelarke Angele Merkel da sastavi novu koalicijsku vladu, pokazalo je u četvrtak izvješće instituta Ifo.

U uglednom institutu za ekonomska istraživanja sa sjedištem u Muenchenu izračunali su da je indeks poslove klime u veljači pao na 115,4 boda u veljači, sa 117,6 bodova u siječnju.

>>>Anketa: AfD prvi put popularniji od socijaldemokrata, prerastao u drugu stranku Njemačke

Analitičari su očekivali daleko blaži pad toga indeksa dobivenog na temelju ankete u kojoj je sudjelovalo približno 7.000 izvršnih direktora, na 117 bodova.

- Njemačko gospodarstvo prigušilo je euforiju, kazao je predsjednika Ifo-a Clemens Fuest.

Vrijednost ukupnog indeksa spustile su pogoršane ocjene poslovnih čelnika o aktualnom stanju u gospodarstvu, iskazane u padu odgovarajućeg indeksa na 126,3 boda, sa 127,8 bodova u siječnju.

>>>Globalna neravnoteža: Višak u njemačkoj platnoj bilanci i u 2017. najveći u svijetu

Dodatni uteg bila su i pogoršana očekivanja o uvjetima poslovanja u idućih šest mjeseci, uz pad odgovarajućeg indeksa na 105,4 boda, sa 108,3 boda, pokazalo je izvješće Ifo instituta.

Objava Ifova izvješća vremenski se poklopila s valom nestabilnosti na globalnim financijskim tržištima u ovom mjesecu koju je prouzročila zabrinutost zbog prognoze inflacije i kamatnih stopa širom svijeta.

Dodatno je klimu prigušilo i glasanje više od 460 tisuća članova njemačkih socijaldemokrata o novoj koaliciji s konzervativnom strankom Angele Merkel. Rezultati glasanja bit će objavljeni 4. ožujka.

>>>Bill Gates: Iznimno bogate osobe poput mene trebaju plaćati veći porez

- Pad Ifova indeksa poslovne klime u veljači u skladu je s porukom ostalih istraživanja da se rast njemačkog BDP-a bliži vrhuncu, kazao je Stephen Brown iz Capital Economicsa.

Indeks povjerenja njemačkih ulagača koji izrađuje ekonomski institut ZEW također je pao u veljači, kao i indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni i uslužni sektor.

- Unatoč tome, izgledi su i dalje dobri, naglasio je Brown.

27. travanj 2024 01:39