Aktualno
StoryEditor

Igor Jugo: Plan je nastaviti prema cilju da Hrvatska zaista postane startup nacija

10. Siječanj 2019.

Doktor znanosti i redovni profesor na Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci Igor Jugo početkom prošle godine pokrenuo je projekt naziva Hrvatska – startup nacija kojemu je cilj provedba besplatnih edukacija o startupima, točnije o pokretanju, vođenju i financiranju startupova. Plan je bio educirati što veći broj polaznika te osigurati sredstva putem crowdfunding kampanje i sponzorskih donacija.

Nakon godinu dana projekta, popričali smo s profesorom Jugom kako bismo saznali što se s projektom dogodilo u prvih godinu dana, jesu li ispunjeni zacrtani ciljevi i kako je prošla sama crowdfunding kampanja i edukacije.

- Od ideje, u siječnju 2018., do završnog događanja, na kojem su polaznici predstavili neke svoje projekte i na kojem sam se zahvalio donatorima, u prosincu 2018, prošla je zaista cijela godina. Razlog je to što je ideja za provedbu edukacija na lokalnoj razini ‘u letu‘ prerasla u nacionalni projekt. Naučio sam puno. Saznao sam postoji li i kakav je interes javnosti za takvim edukacijama, proveo sam medijsku kampanju projekta (izvedbe besplatnih edukacija po cijeloj RH) i ujedno promovirao ‘lean‘ način razmišljanja. Također sam osmislio i proveo crowdfunding kampanju i predstavio projekt brojnim zainteresiranim tvrtkama, udrugama i poduzetnicima, te na kraju održao edukacije u Zagrebu i Rijeci, te organizirao završni event projekta – kaže Jugo.

Zadovoljan rezultatima

Iako je projekt imao vrlo ambiciozan cilj, a to je provedba edukacija u svim županijama, a crowdfunding kampanja visoki ciljani iznos koji na kraju nije dosegnut, profesor Jugo nije nezadovoljan postignutim rezultatima.

- Bilo je potrebno predstaviti se javnosti i dobiti njihovo povjerenje. Nadam se da je ova prva godina, svojevrsni pilot projekt, učvrstila povjerenje partnera, donatora i samih polaznika, te da ću se u ovoj godini približiti cilju da se besplatne edukacije počnu izvoditi u što većem broju županija. Sva prikupljena sredstva uložena su u edukaciju polaznika koju je prošlo 16 polaznika u Zagrebu i 12 u Rijeci. Neki od njih su iskusni poduzetnici, neki tek započinju svoj poduzetnički put bilo kao obrt, tvrtka ili IT startup. Polaznici su iskazali visoku razinu zadovoljstva programom edukacije, ali su i dali svoja mišljenja i preporuke kako je poboljšati – govori Jugo.

U ovoj godini Jugo planira nastaviti prema cilju da Hrvatska zaista postane startup nacija, odnosno da se poveća broj startup projekata.

- Pri tome treba istaknuti da broj ne garantira kvalitetu, ali – pomaže. Uvjeren sam da je pravi način za povećanje broja, ali i kvalitete startup projekata – edukacija što većeg broja građana – neovisno o tome imaju li proizvodnu ili uslužnu djelatnost, planiraju li i ne planiraju pokrenuti startup. Što je više građana educirano o tome kako cijeli taj proces funkcionira i kakve sve oblike podrške, bilo mentorske, bilo financijske, startup svijet nudi, više će ih se uključivati u takav oblik poduzetništva. Također, smatram da će poznavanje ‘lean‘ metodologije pomoći postojećim tvrtkama i iskorištavanju poticaja kroz smanjenje nepoznanica koje koče ljude da naprave prvi korak – priča Jugo.

Trenutno se vode pregovori s nekoliko županija koje su izrazile želju da ove edukacije ponude korisnicima poduzetničkih startup inkubatora, kao kvalitetan gotovi sadržaj.

- Iskoristio bih priliku da ovim putem pozovem načelnike, gradonačelnike i župane koji imaju svoje programe poticanja poduzetništva (u bilo kojem obliku) da se jave i da pokušamo uključiti ove edukacije u njihove programe, te se zahvaljujem svim našim partnerima i donatorima koji su nam izašli u susret ove prve godine projekta – poručuje Jugo.

19. travanj 2024 00:30