Aktualno
StoryEditor

Impresivno carstvo luksuza i mode, Grupa Vuitton, posve preuzima Dior

01. Svibanj 2017.

U jednoj dosad od najvećih transakcija Louis Vuitton preuzet će posve poznati modni brend Christian Dior za nekih 12 milijardi eura i tako dodatno ojačati već sada teško dostižnog diva na polju luksuza i mode. Riječ je o kompleksnoj konsolidaciji ostatka Diorova poslovanja koje dosad nije bilo pod kapom moćne grupacije LVMH, vlasnika Diorovih parfema i proizvoda za ljepotu još od 60-ih godina prošlog stoljeća.

Modni brend tako će za premiju od 15 posto na završnu vrijednost dionice zabilježenu u ponedjeljak postati posve dio sve impresivnijeg carstva Bernarda Arnaulta. Jedan od najbogatijih Francuza u utorak je putem svoje holdinške tvrtke Groupe Arnault preuzeo Dior od malih dioničara za 260 eura po dionici i utišao kritičare koji su kompleksnu vlasničku strukturu (podijeljenu između LVMH-a, Groupe Arnault i Diora) i izostanak centralizirane kontrole nad oba brenda često isticali kao problem.

>>> Otvoren prvi Sotheby’s International Realty ured za luksuzne nekretnine u Hrvatskoj

Malo kompliciranija transakcija predviđa kombinaciju gotovine i dionica u konkurentu Hermèsu koje je tijekom godina Arnault nakupio da bi nakon što ostatak Diora prijeđe u ruke holdinške kompanije ona prodala Diorovo modno poslovanje grupaciji LVMH koja tako postaje jedina vlasnica Diorova kompletnog brenda.

Agresivno širenje

Pod vodstvom francuskog milijardera Bernarda Arnaulta Grupa LVMH u proteklih je nekoliko godina agresivnim širenjem postala najmoćnija tvrtka u svijetu mode. Čovjek čije se bogatstvo procjenjuje na 46,3 milijarde eura nakon kratka je mirovanja odlučio ponovno krenuti u kupnju.

Tržište je pozitivno reagiralo na vijest: LVMH-ova dionica skočila je u jutarnjim satima za 3,4 posto, Diorova je rasla za čak 13 posto, a analitičari su gotovo jednoglasno pozdravili odluku o potpunoj konsolidaciji. – Odgovarajuće transakcije omogućit će pojednostavnjenje strukture, koje tržište već dugo traži, i jačanje LVMH-ova poslovanja s modom i kožnatim proizvodima zahvaljujući akviziciji Christian Dior Couturea, jednog od najpoznatijih svjetskih brendova – objasnio je Arnault. Pod vodstvom francuskog milijardera Bernarda Arnaulta grupacija LVMH u proteklih je nekoliko godina agresivnim širenjem postala najmoćnija tvrtka u svijetu mode prema prihodima koja uključuje sve – od Louisa Vuittona preko Bulgarija i Fendija do Diora, Rimowe i Tag Heuera.

[caption id="attachment_270852" align="aligncenter" width="750"]vuitton Foto: Frédéric BISSON, Flickr[/caption]

Čovjek čije bogatstvo Bloomberg procjenjuje na 46,3 milijarde eura nakon kratka je mirovanja odlučio ponovno odriješiti kesu pod utjecajem povoljnih tržišnih uvjeta. Potražnja za luksuznim dobrima oživjela je nakon višegodišnjeg pada prouzročenog usporavanjem u Kini, općeg pada potrošnje i slabijih turističkih pokazatelja zbog terorističkih napada u Europi (oko 40 posto prodaje u sektoru ovisi o turizmu). Ovaj put, doduše, Arnault, koji voli skupljati luksuzne brendove (treba reći i da ih jednako lako šutne, Donna Karan prodana je zbog neprofitabilnosti), toliko da je potajno počeo graditi udio u ljutom konkurentu Hermèsu koji će sada ponuditi Diorovim dioničarima, pozornost skreće prema unutarnjoj konsolidaciji kontrole i pojednostavnjenju vlasničke strukture. Tim je potezom ujedno poslao jasnu poruku da odustaje od pokušaja preuzimanja Hermèsa. Cijelu priču vjerojatno nije mogao izvesti elegantnije jer, kako objašnjava Bloomberg, zamjena Hermèsovih dionica za Diorove pomaže obitelji Arnault naplatiti unosno ulaganje u konkurenta bez plaćanja poreza.

Lov na Hermès

Dva su suparnika u nategnutim odnosima još od 2001., nakon što je LVMH počeo polako skupljati udio u Hermèsufinancijskim derivativima, što je, naravno, izazvalo buru u suparničkoj obitelji jednom kad je ‘provaljeno‘. Pokrenute su tužbe, napravljeni manevri za zaštitu od mogućeg preuzimanja pa je nakon odluke suda LVMH prodao svoj udio (2010. LVMH je imao sasvim solidnih 17,1 posto udjela u svome konkurentu), ali Groupe Arnault zadržala je malen komad (osam posto, čija je vrijednost pala više od pet posto u radnom trgovanju nakon vijesti o zamjeni dionica).

– Ova operacija omogućit će nam povećanje postojeće sinergije između Vuittona i Diora – uvjeren je Bernard Arnault, vlasnik grupacije LVMH.

Arnault je tu promjenu fokusa komentirao i za Financial Times kojemu je rekao da LVMH ‘ne traži aktivno vanjske akvizicije‘, nego da se usredotočio na unutarnji rast. – S obzirom na trenutačne tržišne uvjete sve nam se manje ulaganja čini atraktivnim, a najbolja imovina i nije na prodaju – rekao je. Vlasnik 47 posto LVMH-a pritom je mislio na uzlazni trend u industriji luksuza koji, jasno, poskupljuje vrijednost mogućih akvizicijskih meta.

>>> Krah maloprodaje: U idućim mjesecima zatvaranje 3,500 trgovina u SAD-u

Ipak, treba imati na umu sitna slova. Arnault je rekao da ne traži aktivno akvizicije, što vjerojatno znači da ne bi odbio priliku uskočiti objeručke u neku kupnju ako se pokaže prilika. Novac u tom slučaju ne bi bio problem – najveća grupacija prema prihodima na svijetu prošle je godine ostvarila prihode od 37,6 milijardi eura, pet posto više u odnosu na godinu prije, a operativna je dobit rasla šest posto, na sedam milijardi eura.

Kinezi se oporavljaju

Takav uspjeh mnogima je poslužio kao konačna potvrda oporavka industrije koja je posljednjih godina izgubila zalet. Iako se na prvi pogled može činiti kako je europsko tržište bilo ključno za pozitivnu promjenu trenda početkom prošle godine, za tvrtke poput LVMH-a mnogo je važnije što se događa u Kini, tržištu odgovornome za svaku treću luksuznu kupnju. Ondje je nakon kratka predaha potrošnja na luksuz opet skočila usprkos pokušajima njezina preusmjeravanja prema domaćim proizvođačima. Luksuz je ipak područje u kojem se tradicionalnim brendovima, mahom iz Europe, vrlo teško suprotstaviti. Daleko je to od onoga što se moglo vidjeti sretnih 2000. kad je sve išlo u Kini, ali svakako je riječ o boljim danima nego u posljednje dvije-tri godine.

>>> Mercedes svrgnuo BMW s vodeće pozicije na tržištu luksuznih automobila

U LVMH-u očekuju da će transakcija biti zaokružena u drugoj polovini godine, kao i da će ojačati zaradu po dionici unutar godinu dana od završetka procesa. Diorovi dioničari imat će izbor: na stolu će biti mogućnost uzimanja samo gotovine, samo Hermèsovih dionica ili kombinacije oboje. Problemi se ne očekuju jer su oba odbora jednoglasno prihvatila dogovor. – Ova operacija pokazuje naše povjerenje u francusku ekonomiju i LVMH-ovu budućnost – poručio je Arnault na konferenciji za medije, dodavši: – Omogućit će nam povećanje postojeće sinergije između LVMH-a i Christian Dior Couturea.

19. travanj 2024 02:04