Aktualno
StoryEditor

INA: Transport nafte odgovornost je menadžmenta, a ne pitanje socijalnog dijaloga

24. Kolovoz 2017.

Ina je u četvrtak priopćila da do transporta nafte iz sisačke u riječku rafineriju nije došlo niti će se to dogoditi u idućim danima, kao i da joj je strateška odrednica održivo rafinerijsko poslovanje, što uključuje odluku vezanu za ulaganje tri milijarde kuna u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka i dugoročno održivo rješenje za Rafineriju nafte Sisak.

>>>Riječka rafinerija Ine postaje znanstveno-tehnologijski park

Stožer za obranu Rafinerije nafte u Sisku i očuvanje radnih mjesta u srijedu navečer održao je izvanrednu sjednicu, kako bi se, prema ranijim odlukama, poduzele aktivnosti da se spriječi odvoz nafte. "Svjedoci smo još jednog napada i pokušaja prijevare MOL-a, s namjerom gašenja rafinerije u Sisku kao glavnog konkurenta Molovim rafinerijama", priopćio je u četvrtak ujutro glasnogovornik Stožera Petar Sekulić.

S najnovijom odlukom o utovaru nafte u sisačkoj rafineriji i prijevoza željezničkim cisternama u rafineriju u Rijeci nisu upoznati Nadzorni odbor kao niti Uprava Ine, a protivna je i dogovoru s Vladom o zaustavljanju tih aktivnosti, ističu iz Stožera te pozivaju Vladu da hitno reagira i zaustavi odluku o odvozu nafte. Najavljuju da se odvoz neće dozvoliti.

"Do transporta nafte iz Rafinerije nafte Sisak u Rafineriju nafte Rijeka nije došlo niti će se isti dogoditi u narednim danima te nikome ne bi trebalo biti u interesu podizati tenzije i u javnost iznositi neprovjerene informacije", priopćeno je u četvrtak iz Ine.

>>>Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu opskrbljivat će se ‘hrvatskim’ plinom

 

U priopćenju se ističe i kako bi svrha takvog transporta, ukoliko bi do njega došlo, bilo testiranje internih kapaciteta u skladu s najvišim standardima zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša, a u skladu s danim smjernicama Uprave operativnom menadžmentu. Naglašavaju i da su daljnje aktivnosti prijevoza domaće nafte željeznicom nakon toga podložne odluci Uprave.

Uprava Ine početkom je godine angažirala konzultantsku kuću Deloitte za provedbu projekta identifikacije i analize strateških opcija održivog poslovanja na sisačkoj lokaciji. Deloitte je proveo detaljnu i sveobuhvatnu analizu, koja je predstavljena Nadzornom odboru i Upravi kompanije te se  trenutno razmatra i bit će predstavljena svim uključenim dionicima.

 

 

>>>Ina treba obnoviti rezerve i modernizirati rafinerije jer će naftno rudarstvo u protivnom izumrijeti

"Naglašavamo kako je kompanija otvorena za socijalni dijalog jer smatramo kako je nužno provesti pregovore sa svim relevantnim dionicima na temu budućnosti Rafinerije nafte Sisak. Međutim, transport nafte i slične odluke nisu pitanje socijalnog dijaloga, već spadaju u domenu odgovornosti menadžmenta, koji treba donositi odluke u najboljem interesu kompanije", kaže se u priopćenju Uprave Ine.

Dodaje se da je prošle godine Rafinerija nafte Sisak generirala negativni tijek novca u iznosu od 194 milijuna kuna, a samo u prvoj polovini 2017. godine dodatnih 113 milijuna kuna.

25. travanj 2024 11:27