Aktualno
StoryEditor

Inflacija u kolovozu 2,1 posto - skuplje plaćamo životne troškove, ali se jeftinije odijevamo

14. Rujan 2018.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u kolovozu za 2,1 posto na godišnjoj razini, dok su u odnosu na srpanj ostale na istoj razini, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), koje prenosi Hina.

>>>U srpnju godišnja stopa inflacije pala na 2,1%

Inflacija mjerena potrošačkim cijenama tako je u kolovozu porasla po istoj stopi kao i u srpnju, za 2,1 posto, a nakon lipanjskih 2,4 posto, što je bio najveći rast cijena još od travnja 2013. godine.

Po podacima DZS-a, u kolovozu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše su, za 6,2 posto, porasle cijene prijevoza, a s rastom od 3,4 posto slijedile su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva. Za 2,9 posto porasle su na godišnjoj razini cijene alkoholnih pića i duhana, a za 2,4 posto cijene u restoranima i hotelima.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) napominju da su inflatorni pritisci u kategoriji prijevoza posljedica kretanja na globalnim robnim tržištima budući da je u podkategoriji goriva i maziva zabilježen razmjeno snažan godišnji rast cijena od 12,9 posto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačkih cijena imaju i najveći udio od gotovo 28 posto, u kolovozu su bile 1,1 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. U strukturi cijena hrane i bezalkoholnih pića najveći se rast na godišnjoj razini bilježi kod cijena ulja i masti, za 4,2 posto, te kruha i žitarica, 2,5 posto.

Za 1,8 posto u kolovozu ove godine u odnosu na kolovoz prošle godine porasle su cijene zdravlja, a raznih dobara i usluga za 1,4 posto. Cijene rekreacije i kulture više su za 1 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva za 0,9 posto, te obrazovanja za 0,1 posto.

>>>Godišnja inflacija u eurozoni u kolovozu skliznula na dva posto

Istodobno, niže su bile cijene odjeće i obuće, za 1,6 posto te komunikacija, 0,1 posto.

Po podacima DZS-a, cijene dobara u kolovozu su prema istom mjesecu lani porasle 2,3 posto, a cijene usluga za 1,4 posto.

Stagnacija cijena na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj razini službena statistika u kolovozu bilježi istu razinu potrošačkih cijena u odnosu na srpanj.

Promatrano po glavnim skupinama, najviše su pritom pale cijene odjeće i obuće, za 1,9 posto. Pad cijena od po 0,1 posto zabilježen je u kategorijama hrane i bezalkoholnih pića, zatim stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te komunikacija.

U kolovozu ove godine u odnosu na mjesec ranije najviše su porasle cijene rekreacije i kulture te cijene raznih dobara i usluga, za po 0,4 posto. One pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva u prosjeku su veće 0,3 posto, dok su u skupinama prijevoza, zatim alkoholnih pića i duhana, te restorana i hotela, cijene porasle za po 0,2 posto.

Istodobno, cijene zdravlja i obrazovanja su se zadržale na razini iz srpnja iste godine.

Analitičari RBA očekuju da će u nastavku godine cijene energije ostati glavni generator rasta potrošačkih cijena.

>>>Eurostat: Danska je najskuplja u Europskoj uniji, u Hrvatskoj je elektronika skupa

"Uz više cijene električne energije, pojačani inflatorni pritisci dolazit će i od viših cijena sirove nafte, koje se uobičajeno prvo prelijevaju na potrošačku košaricu kroz komponentu transporta", kažu.

Napominju da bi ipak dijelom zbog učinka baznog razdoblja, odnosno nešto izraženijih inflatornih pritisaka u posljednjem tromjesečju 2017. godine, a u usporedbi s prethodnim razdobljem protekle godine, dinamika rasta prosječnih potrošačkih cijena mogla blago usporiti, zadržavajući prosjek godišnje stope inflacije potrošačkih cijena na oko 1,4 posto.

HGK-ov komentar indeksa potrošačkih cijena

Prema najnovijim podacima DZS-a cijene mjerene indeksom potrošačkih cijena u kolovozu ove godine ostale su na istim razinama kao mjesec ranije.

Promatrajući na godišnjoj razini cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u odnosu na kolovoz 2017. više su za 2,1%. Na godišnjoj su razini najviše pale cijene Odjeće i obuće, i to za 1,6%, čiji je prosječni pad i u kolovozu bio rezultat sezonskih sniženja. Slijede cijene Komunikacija koje su na godišnjoj razini pale za neznatnih 0,1%. Cijene Obrazovanja ostale su na istim razinama kao i prošle godine u kolovozu.

>>>Inflacija u Hrvatskoj u svibnju 1,9 posto, najviša od 2013.

Taj je blagi pad niveliran rastom cijena Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva od 3,4% te godišnjim rastom cijena Prijevoza od 6,2%.

Cijene Restorana i hotela rasle su za 2,4%. Polagano su rasle i cijene Rekreacije i kulture i to na godišnjoj razini u prosjeku za 1,0% zatim cijene Raznih dobara i usluga koje su rasle za 1,4%.

Slijedile su i skupine cijena Alkoholnih pića i duhana, koje su u prosjeku veće na godišnjoj razini za 2,9% u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Gledajući strukturu glavnih skupina prema namjeni potrošnje u kolovozu ove godine cijene su u pravilu bile nešto više nego u kolovozu prošle godine.. U državama istočne i središnje Europe trendovi su vrlo slični te se posljednjih mjeseci stopa inflacije kreće između 1% i 4 %, pri čemu se ističe jedino Rumunjska koja bilježi najvišu stopu inflacije od svih zemalja EU10.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

30. travanj 2024 17:26