Aktualno
StoryEditor

Inflacija u SAD-u ubrzala u kolovozu

13. Rujan 2023.

Inflacija u SAD-u ubrzala je u kolovozu, pokazalo je u srijedu izvješće ministarstva rada, uz oštar rast cijena benzina na mjesečnoj razini.

Godišnja stopa inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu porasla je u kolovozu na 3,7 posto, s 3,2 posto u srpnju, pokazuje izvješće ministarstva. Kad se isključe cijene hrane i energije, spustila se sa 4,7 na 4,3 posto. Na mjesečnoj razini potrošačke cijene u SAD-u porasle su za 0,6 posto, trostruko snažnije nego u srpnju i lipnju.

Najsnažnije su na godišnjoj razini poskupjele usluge transporta, za 10,3 posto, nakon 9,0-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu. Osiguranje vozila poskupjelo je za 19,1 posto, još više nego u srpnju.  

Stanovanje je i u kolovozu znatno podiglo troškove života, poskupjevši na 7,3 posto, tek nešto blaže nego u srpnju.

Cijene hrane bile su više za 3,0 posto, nakon 3,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

Pad cijena benzina naglo je pak usporio, na samo 3,3 posto. U srpnju bio je gotovo 20 posto jeftiniji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Još veću promjenu pokazuje mjesečna usporedba, uz poskupljenje benzina u kolovozu za čak 10,6 posto. U srpnju cijene su mu gotovo stagnirale.

Energija je tako na godišnjoj razini pojeftinila za 3,6 posto, višestruko blaže nego u srpnju. Struja je poskupjela za 2,1 posto dok je plin pojeftinio za 16,5 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

02. svibanj 2024 01:41