Aktualno
StoryEditor

Inicijativa Ovršni ustanak: Dosta terora nad građanima, hoćemo ‘lex Ovršni‘

14. Prosinac 2017.

Inicijativa Ovršni ustanak u srijedu je u Banskim dvorima urudžbirala zahtjev kojim od Vlade traži hitno donošenje uredbe o deblokadi računa više od 300.000 blokiranih građana.

"Ako se mogao donijeti ‘lex Agrokor‘, hoćemo i ‘lex Ovršni‘. Zar 300.000 ljudi ne vrijedi ništa u ovoj zemlji", poručio je predstavnik inicijative Ovršni ustanak Danijel Galović na Markovu trgu, gdje je prosvjedovalo desetak članova te udruge.

>>>Fina: Krajem rujna u blokadi 26 tisuća tvrtki i 320 tisuća građana

Pred Vladinu zgradu došli su s velikim transparentom na kojem su istaknuli nekoliko tisuća od ukupno 30.000 prikupljenih potpisa za deblokadu građana i donošenje novog Ovršnog zakona, po uzoru na slovenski.

>>>Blokirani građani duguju 37 milijardi kuna, uglavnom financijskom sektoru

Galović je novinarima rekao da je u inicijativi okupljeno nekoliko stranaka, udruga i organizacija, kojima je dosta "ovršnog terora nad građanima Hrvatske".

"Dočekali smo novi Advent, a nesretan smo narod. Tko to slavi sreću kraj 300.000 blokiranih, milijune ovršenih", upitao je.

Galović ne vjeruju u novi Ovršni zakon na kojem radi Vlada jer radnu skupinu čine Ministarstvo financija, bankari, javni bilježnici i odvjetnici te udruga Blokirani za koju se zna kada i s kime koalira. "Kad su izbori koaliraju s HDZ-om, a kad nisu izbori tad su udruga Blokirani", rekao je.

>>>Blokirani građani najviše duguju bankama, više od 17 milijardi kuna

"Blokade računa su ‘kravata‘ koju nosi oko vrata milijun Hrvata! Skinite nam tu omču oko vrata", poručila je inicijativa u urudžbiranim zahtjevima Plenkoviću i Vladi.

"Kako planirate zaustaviti divljanje duga blokiranih? Znate li da on samo u jednom danu poraste za nevjerojatnih 2,2 milijuna eura? Jeste li svjesni činjenice da su blokade računa glavni generator za iseljavanje iz Hrvatske? Znate li da raste broj građana Hrvatske koji su počinili samoubojstvo zbog blokade računa i dužničkog ropstva iz kojeg ne vide izlaza", pitaju premijera i Vladu iz inicijative Ovršni ustanak.

19. travanj 2024 13:02