Aktualno
StoryEditor

Injekcije bi uskoro mogli zamijeniti flasteri

01. Srpanj 2017.

Cijepljenje injekcijama moglo bi zauvijek otići u ropotarnicu prošlosti, a taj način preventive zamijeniti bi mogli, tvrdi BBC, maleni flasteri koji će se na kožu nanašati posve bezbolno.

Tako ne samo da će oni koji se boje injekcija moći bez ikakvog straha cijepiti, već će to moći učiniti i sami u svojim domovima, daleko od za mnoge zastrašujućih hodnika bolnica.

>>>Kazne od 2500 eura roditeljima koji odbijaju cijepiti dijete u Njemačkoj

Flasteri bi pogotovo mogli olakšati cijepljenje malene djece. Nadalje, za razliku od cjepiva koji se koristi u injekcijama, cjepivo koje bi se trebalo koristiti u flasterima, ne treba se čuvati u hladnjaku, pa će se tako moći držati i na policama ljekarni.

Flasteri nude jednaku zaštitu ljudskom organizmu kao i redovno cjepivo, tvrde kreatori flastera sa Sveučilišta Emory i Georgia Institute of Technology, čije je istraživanje financirano od strane Američkog zdravstvenog instituta.

Flaster je dizajniran tako da probije gornje slojeve kože, za razliku od injekcija koja idu sve do mišića.

>>>Australski premijer traži isključenje necijepljene djece iz predškolskog odgoja, vrtića

- Ako povećate flastere ispod mikroskopa, vidjet ćete da sadrže mikroskopski malene igle, koje bezbolno probijaju gornje slojeve kože - objasnio je vodeći istraživač  profesor Mark Prausnitz, ujedno i zaposlenik u tvrtki koja želi licencirati tehnologiju.

Među stotinu dobrovoljaca koji su testirali flastere tek nekolicina njih imala je blage nuspojave - crvenilo i svrbež na području kože gdje je flaster bio prilijepljen. Navedeni simptomi tijekom narednih dana su nestali.

Stručnjaci su suglasni kako bi flaster mogao revolucionirati cijepljenje, no isto tako upozoravaju kako je potrebno više kliničkih ispitivanja tijekom narednih nekoliko godina da bi se odobrila njihova široka primjena.

20. travanj 2024 13:18