Aktualno
StoryEditor

Innovation Norway: Troškovi proizvodnje u Hrvatskoj još uvijek su previsoki

25. Travanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Uoči završetka pregovora o takozvanom "norveškom grantu", financijskim mehanizmima Europskoga gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna, a putem kojih je Hrvatskoj za razdoblje do 2021. odobreno 103,4 milijuna eura, u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je poslovni forum "Kako poslovati u Norveškoj".

Tradicionalno, ovaj skup privukao je predstavnike industrije brodogradnje, okupljene uglavnom u klasterima, s obje strane. Međutim, skup dolazi nakon uspjeha u ishođenju 103,4 milijuna eura kroz EEA grant (European Economic Area grants) i Norveški grant, koji je odobren, a u tijeku su pregovori na koji će način i u što taj novac biti investiran. Pojednostavljeno, granti poput ovog namijenjeni su prije svega za one investicije, koje zbog svoje prirode ne mogu sufinanciranje tražiti iz "klasičnih" europskih fondova, a to su investicije u, primjerice, izgradnju obrazovne infrastrukture, u civilni sektor, u sve aspekte socijalne inkluzije i slično.

>>> Hrvatskoj stiže drugi ‘norveški grant’ – 103,4 milijuna eura za bolje i zdravije društvo

Toj se administrativnoj infrastrukturi, u provedbenom smislu, pridružuje i organizacija orijentirana na male i srednje poduzetništvo Innovation Norway. To je najvažnija insititucija norveške Vlade za poticanje inovacija, odgovara Ministarstvu industrije i ribarstva, a njezini su članovi, osim velikog broja norveških kompanija, i pojedine regije, županije, te zemlje.

- Innovation Norway ima 16 predstavništava diljem svijeta, a naša su područja interesa pametna društva, kreativne industrije i turizam, oceani i mora, bioekonomija, tehnologija, kazao je Erik B. Wiken, poseban savjetnik Innovation Norweya. Ujedno je istaknuo ulogu organizacije u određivanju osnovnih gospodarsko-ekonomskih smjernica koje si je zadala Norveška, a koje su usporedive i s Hrvatskom.

- Prioriteti naše ekonomske politike mogu se sublimirati na nekoliko osnovnih ciljeva. Prije svega, nastojali smo odrediti koja su to područja koja su konkurentna na međunarodnom tržištu. Nastojimo poduprijeti nove tvrtke koje bilježe rast, podupiremo poduzetništvo, nastojimo razvijati kompetencije i osnažiti nacionalni brend. Moram pri tomu reći kako je Hrvatska po pitanju brenda vrlo jaka, jer Hrvatska jest jak brend, rekao je Wiken.

Inače, Hrvatska i Norveška su prošle godine zabilježile robnu razmjenu u visini od 76,2 milijuna eura. Od toga, Hrvatska je u Norvešku izvezla 11,9 milijuna eura vrijednih usluga, a značajan je i broj turista iz Norveške koji posjećuju našu zemlju (142,547 u 2016.).

Te je podatke prezentirala Ines Obradović iz Odjela za bilateralnu i multilateralnu suradnju HGK, a oni su sukladni činjenici da je broj turista iz Norveške ove godine porastao za čak 35 posto.

- Za financijsko razdoblje 2014-2021 Hrvatskoj je odobreno 103,4 milijuna eura EEA i norveškog granta, a u dokumentu koji je nazvan "Plava knjiga" određeno je 5 prioritetnih područja investiranja, izvijestio je državni tajnik Velimir Žunac, koji očekuje kako će pregovori biti finalizirani krajem svibnja ove godine.

Bilateralna suradnja mogla bi biti bolja

Pa ipak, Norvežani procjenjuju kako je bilateralna razmjena dvaju zemalja na niskoj razini, a kao jedna od prepreka, osim očite činjenice da Norveška nije zemlja iz neposrednog okruženja, a samim time nije prirodan odabir za intenzivniju ekonomsku suradnju, troškovi proizvodnje u Hrvatskoj još su uvijek relativno visoki ili kako su ih Norvežani okarakterizirali "zapeli su u sredini".

Norveški grant tu bi suradnju mogao značajno dinamizirati, budući je Hrvatska, prije no što je definiran ovaj novi, do sada imala priliku distribuirati 9,6 milijuna eura kroz financijske instrumente EGP-a, koji u ovom konkretnom slučaju, objedinjuju Kraljevinu Norvešku, Island i Lihtenštajn. Ovaj novi grant znatno je veći, a ukupna sredstva za 15 zemalja članica, kroz ove EGP-ove mehanizme, iznose 2,8 milijardi eura.

28. travanj 2024 23:09