Aktualno
StoryEditor

Inspektori rada, dobro provjerite zašto nema plaća za svibanj

23. Lipanj 2016.

Od 6. lipnja u Hrvatskoj su se počele provoditi platne transakcije u sklopu sustava  SEPA, što bi moglo donijeti iznenadne probleme tvrtkama u isplati plaća u lipnju za svibanj. Kako se može pročitati na internetskoj stranici Erste banke, SEPA (engl. Single Euro Payments Area) jedinstveno je područje platnog prometa u eurima na kojemu će se plaćati i primati uplate u eurima pod jednakim osnovnim uvjetima, pravima i obvezama, neovisno o njihovoj lokaciji. Cilj je uspostava jedinstvenoga sustava platnog prometa. Hrvatska je kao članica EU bila obvezna uvesti sustav SEPA za sve nacionalne i prekogranične transakcije u eurima, a hrvatske su banke u suradnji s HNB-om donijele odluku da će se ta pravila primjenjivati i na sve kunske transakcije. Tako bi, stoji na Ersteovoj internetskoj stranici, Hrvatska trebala jednostavnije i brže prijeći na euro.

Uplaćeno, a nema plaća Naveli smo da je primjena sustava SEPA počela 6. lipnja, međutim, kako se može čuti, u svim bankama ima većih ili manjih problema pri transakcijama. Jesu li se mogle bolje pripremiti, o tome nećemo raspravljati iako bismo mogli uzeti u obzir da se uvijek pojavljuju problemi u funkcioniranju sustava koji uvodimo i u koji se uhodavamo. Tako je, vjerojatno, i s bankama. U ovoj situaciji važno je da zbog početnih problema u sustavu SEPA ne nastradaju tvrtke i obrti jer se događa da neki zaposlenici ne mogu podignuti svoju plaću iako su im je poslodavci pravodobno isplatili. Već ima mnogo slučajeva u kojima su tvrtke uplatile plaće za zaposlenike, no pojednostavnjeno, taj uplaćeni novac ostao je negdje ‘u zraku‘ jer sustav SEPA ne funkcionira potpuno, pa ga banke ne mogu isplatiti. Zbog toga bi se moglo dogoditi da inspektori rada već 1. srpnja pokucaju na vrata poduzetnicima i kazne ih zato što nisu Fini dostavili zahtjev za prisilnu naplatu jer nisu isplatili plaće radnicima do kraja lipnja za svibanj. Naime, prema Zakonu o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca (čl. 20. a), poslodavac koji do posljednjega dana u mjesecu nije isplatio plaću odnosno naknadu plaće za prethodni mjesec dužan je za svakog radnika prvoga sljedećeg radnog dana Fini dostaviti zahtjev za prisilnu naplatu.

Sastanak poreznika i inspektora U takvim slučajevima nalogodavac Inspektoratu rada jest Porezna uprava koja šalje podatke o tome da je tvrtka prekršila članak 20. a spomenutog zakona. To pak  znači da bi tvrtki nakon dolaska inspektora mogao biti blokiran račun dok se ne osiguraju sredstva za isplate radnicima iako ih je poslodavac već uplatio. Fina će pak naplatiti svakoj tvrtki postupak ovrhe, zbog čega bi mnoge mogle platiti velik novac samo za taj postupak, ni krive ni dužne. Zato apeliramo na Ministarstvo financija, odnosno Poreznu upravu, ali i na Inspektorat rada, da za mjesec lipanj, kad se isplaćuju plaće za svibanj, budu mnogo oprezniji kad šalju informacije, odnosno kažnjavaju tvrtke. Zapravo, Porezna može poslati informaciju Inspektoratu o neisplati plaća, no inspektori bi trebali i u suradnji s bankama provjeriti je li neisplata bila namjerna ili se to dogodilo zbog pogreške u sustavu SEPA. Prvi bi korak bio da se predstavnici Porezne uprave i Inspektorata sastanu i dogovore mjere da ne bi naštetili tvrtkama.

***********

Poreznici, budite fleksibilni! Poput inspektora rada, zbog problema sa sustavom SEPA i Porezna uprava morala bi biti mnogo opreznija u ocjenjivanju je li neka tvrtka ispunila svoje zakonske obveze povezane s JOPPD-om. U obrascu JOPPD, koji tvrtke, obrti i slobodne profesije šalju elektronički u PU pri isplati plaća, podaci su o zaposlenicima povezani s plaćama i davanjima državi. Problem može biti to što se, prema Pravilniku poreza na dohodak, obrazac JOPPD mora poslati onoga dana kad tvrtka isplati plaću. Ni dan poslije ni dan prije. Budući već ima primjera da banke zbog nepotpunog funkcioniranja sustava SEPA nekim klijentima nisu mogle isplatiti plaće iako su ih tvrtke uplatile, datum slanja JOPPD-a i isplate plaće već sad nije isti. Zato apeliramo na Poreznu upravu da to uzme u obzir.

14. svibanj 2024 02:34