Aktualno
StoryEditor

Insurance Banana Skins 2017: Upravljanje promjenama najveći rizik za osiguravatelje

31. Svibanj 2017.

Prema novom istraživanju osiguravatelja i stručnjaka za sektor, sposobnost globalnog sektora osiguranja da se suoči sa strukturalnim i tehnološkim promjenama najveći je rizik s kojim se susreće.

Najnovije istraživanje CSFI-a, Insurance Banana Skins 2017, koje je provedeno uz pomoć PwC-a, ispitalo je 836 davatelja usluga osiguranja i stručnjaka za sektor u 52 države, kako bi doznali što oni smatraju najvećim rizicima u sljedeće 2-3 godine.

Upravljanje promjenama na čelu je skupine rizika poslovanja koji su skočili na vrh ljestvice. Izvješće izaziva zabrinutost za sposobnost industrije da se suoči s impresivnim planom digitalizacije, novom konkurencijom, konsolidacijom i smanjenjem troškova s kojim se susreće, pogotovo zbog brzog nastajanja tehnologija koje bi mogle promijeniti tržišta osiguranja, kao što su samovozeći automobili, „internet stvari“ i umjetna inteligencija.

>>> Upravljanje rizicima – Kad prijetnje sagledavate cjelovito, možete ih pretvoriti u priliku

Kibernetički rizik na drugom je mjestu, pri čemu raste zabrinutost zbog napada na same pružatelje usluga osiguranja, kao i troškova preuzimanja rizika računalnog kriminala. Drugi čimbenici koji izazivaju zabrinutost uključuju primjerenost unutarnjih tehnoloških sustava osiguravatelja i novu konkurenciju, pogotovo iz sektora „InsurTech“.

Sljedeća skupina rizika visoko na ljestvici - kamatne stopa, uspješnost ulaganja i makroekonomski rizik, pokazuje da je zabrinutost oko ekonomske nestabilnosti i dalje velika. Iako su ispitanici potvrdili postojanje znakova rasta, povjerenje u oporavak nije pretjerano snažno zbog vrlo raznolikih razloga, kao što je usporavanje rasta u Kini, rizik od protekcionizma Trumpove ere i populizma u Europi. Dojam je da je rizik od političkih uplitanja snažno porastao. S druge strane, izlazak Britanije iz EU-a smatra se minimalnim izvorom rizika za osiguravatelje, pogotovo one koji ne posluju u UK.

Regulatorni rizik, koji je bio pri vrhu posljednja tri izdanja ovog istraživanja, ispao je iz prvih pet ove godine. To je uglavnom zbog toga što su se nedavne regulatorne promjene uklopile u normalno poslovanje (npr. Solvency II), premda troškovi i kompliciranost zakonskog okvira i dalje izazivaju zabrinutost.

>>> Croatia osiguranje preuzima Cardif osiguranje

Izvješće pokazuje da sve brže raste zabrinutost za sposobnost ovog sektora da privuče i zadrži kadrove, osobito u svrhu savladavanja izazova digitalizacije. S druge strane, područje na kojem se rizik u osiguravajućim društvima smanjuje jest upravljanje i menadžment. Oboje su bili rizici visoke razine tijekom financijske krize, ali su se otad izrazito smanjili zahvaljujući inicijativama samog sektora i regulatornom pritisku.

Sve u svemu, klima za osiguravatelje postaje sve izazovnija, sudeći prema mišljenju ispitanika. Indeks rizika (tzv. Banana Skins Index) za 2017., koji mjeri razinu zabrinutosti u ovom sektoru, na rekordno visokoj je razini, a spremnost sektora za suočavanje s tim rizicima smanjio se od 2015. godine.

David Lascelles, urednik istraživanja, rekao je: „Po prvi put u šest izdanja ovoga istraživanja, rizici poslovanja predstavljaju najveću prijetnju osiguravateljima. Strukturne i tehnološke promjene u sektoru mogle bi preokrenuti tradicionalne poslovne modele. Osiguravatelji se u isto vrijeme bore s vrlo teškom gospodarskom klimom, što objašnjava zašto je aksioznost na najvišoj razini ikad.“

Mark Train, globalni lider PwC-a za rizike u sektoru osiguranja, tvrdi: „Izazovi i prilike koje donosi promjena naglašavaju iznimnu važnost shvaćanja gdje najbolje možete dodati vrijednost, a zatim za te prioritete trebate biti nepokolebljivi u planiranu vremena za ulaganje i upravljanje. Ključni je dio strategije „fit for growth“ razlikovanje sposobnosti potrebnih za pokretanje rasta, „dobrih troškova“ namijenjenih ulaganju od lošeg poslovanja i neučinkovitih aktivnosti te „loših troškova“ usmjerenih na sustizanje ili eliminaciju konkurencije.“

04. svibanj 2024 05:48