Aktualno
StoryEditor

Intesa revidirala procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2017. s 2,1 na 2,9 posto

21. Prosinac 2016.

Talijanska banka Intesa Sanpaolo povećala je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2017. godini s prethodnih 2,1 na 2,9 posto, zahvaljujući većem nego što se očekivalo rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini i očekivanjima da će se povoljni trendovi nastaviti.

>>>Optimistična prognoza: HNB podigao procjenu gospodarskog rasta u 2016. na 2,8 posto

Nakon što je u trećem tromjesečju ove godine hrvatski BDP porastao 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, podržan snažnom domaćom potražnjom, državnom potrošnjom i investicijama, Intesa Sanpaolo povećala je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2016. godini s prethodnih 2,3 na 2,6 posto.

Rast domaće potrošnje i popustljiva monetarna politika

Zahvaljujući većem nego što se očekivalo rastu u 2016. i očekivanjima da će gospodarstvo EU-a u idućoj godini nastaviti rasti po istim stopama kao i u ovoj, analitičari te banke, vlasnice PBZ-a, povećali su procjene rasta hrvatskog gospodarstva u idućoj godini na 2,9 posto, s prethodnih 2,1 posto.

Tome će najviše pridonijeti rast domaće potrošnje i popustljiva monetarna politika, navode analitičari Intese.

>>>Stručnjaci: Ekonomski rast u 2016. nadmašit će očekivanja i onih najoptimističnijih

"Očekujemo da će povećanje plaća uslijed smanjenja poreznog opterećenja na dohodak, zajedno s povećanjem plaća u javnom sektoru i poboljšanim uvjetima na tržištu rada, pozitivno utjecati na potrošnju kućanstava, dok bi investicijska aktivnost mogla ojačati zahvaljujući oko 30 posto većem priljevu sredstava iz EU fondova", navodi se u izvješću Intese.

Nakon tri godine deflacije, analitičari Intese očekuju da će u idućoj godini inflacija iznositi oko 1 posto, jer se očekuje rast cijena nafte na svjetskom tržištu.

18. travanj 2024 06:12