Aktualno
StoryEditor

Intesa Sanpaolo potpisala ugovor za stjecanje određene imovine i obveza banaka - Banca Popolare di Vicenza i Veneto Banca

28. Lipanj 2017.

Nakon jednoglasne odluke koju je donio Upravni odbor,  Intesa  Sanpaolo potpisala je ugovor s likvidatorima banke Banca  Popolare  di Vicenza i banke Veneto Banca glede stjecanja određene imovine i obveza od strane Intese Sanpaolo te određenih pravnih odnosa dviju banaka za simboličnu cijenu od 1 euro.

>>>Italija iskupljuje dvije regionalne banke s 5,2 milijarde eura

Intervencija Intese Sanpaolo omogućuje izbjegavanje ozbiljnih društvenih posljedica do kojih bi inače došlo zbog prisilne administrativne likvidacije dviju banaka. Ova će intervencija očuvati radna mjesta kod dotičnih banaka, štednje oko dva milijuna kućanstava, aktivnosti oko 200.000 financijski podržanih poduzeća te, stoga, i radna mjesta tri milijuna ljudi na područjima koja bilježe najviše stope ekonomskog rasta u zemlji.

- Naša će nam intervencija omogućiti da zaštitimo oko 50 milijardi eura štednji koje imaju te dvije banke i  dva milijuna klijenata, uključujući 200.000 poduzeća koja posluju u nekima od najdinamičnijih regija Italije. Integracijom dviju banaka i njihovih zaposlenika upravljat će se bez otpuštanja i samo kroz dobrovoljne odlaske zaposlenika uz otpremninu, kazao je Carlo Messina, glavni izvršni direktor Intese Sanpaolo.

Intesa Sanpaolo steći će zasebni dio koji isključuje loše kredite (krediti koji vjerojatno neće biti vraćeni i dospjele izloženosti), izdane podređene dionice, kao i dioničke udjele i ostale pravne odnose koje Banka ne smatra funkcionalnim za stjecanje. Međutim, Intesa Sanpaolo ukupno će dodijeliti 60 milijuna eura kao naknadu malim štedišama koji drže podređene obveznice koje su izdale ove dvije banke, što uključuje iznos njezine intervencije uz njezin očekivani razmjerni doprinos fondu koji osigurava bankarski sustav.

Opseg stjecanja uključuje visokorizične prihodujuće kredite od oko 4 milijarde eura. Međutim, ako nastanu odgovarajući uvjeti, Intesa Sanpaolo ima pravo vratiti ih bankama u sklopu prisilne administrativne likvidacije sve do odobrenja financijskog izvještaja na dan 31. prosinca 2020., tražeći da ti krediti budu klasificirani kao loši krediti ili kao krediti koji vjerojatno neće biti plaćeni.

Ugovor uključuje odredbu o raskidu koja utvrđuje da ugovor nije učinkovit te da stečena imovina/obveze/pravni odnosi mogu biti vraćeni bankama koje su pod obveznom administrativnom likvidacijom. To se posebno odnosi na slučaj da uredba sa zakonskom snagom ne bude pretvorena u zakon ili pretvorena s izmjenama i dopunama/uključenjima koje transakciju za Intesu Sanpaolo poskupljuju te da ne bude u cijelosti provedena u sklopu uvjeta predviđenih zakonom.

- Intesa Sanpaolo namjerava ostati referentna točka za kućanstva i poduzeća u tim regijama na temelju istog bankarskog modela koji je Intesu Sanpaolo učinio priznatim liderom u Europi. Naša Banka ima čvrste korijene na području u kojem djeluje. Zbog toga smo sigurni da najveća vrijednost potječe od naših ljudi: naših klijenata i naših zaposlenika. Oni će ostati naš prioritet u područjima u kojima su prisutne Banca Popolare di Vicenza i Veneto Banca, izjavio je Carlo Messina.

27. travanj 2024 23:34