Aktualno
StoryEditor

Inženjeri: Ministre Štromar, 1800 kuna komorske članarine ne mora plaćati poslodavac

30. Svibanj 2019.

Predsjednici četiri inženjerskih komora reagirali su na izjavu ministra graditeljstva Predraga Štromara o ukidanju komorskog članstva za voditelje gradilišta/radova.

Štromar je na konferenciji za medije u srijedu izjavio da poslodavac godišnje plaća 1.800 kn za obvezu članstva u Komori za inženjere gradilišta i voditelje radova. Inženjeri tvrde da je to neistina i namjerno dovođenje javnosti u zabludu.

Istina je naime da su obveznici plaćanja članarine u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva, Hrvatskoj komori arhitekata, Hrvatskoj komori inženjera strojarstva i Hrvatskoj komori inženjera elektrotehnike, fizičke osobe ovlašteni inženjeri upisani u Imenike komore. U određenim slučajevima društveno odgovorni poslodavci po vlastitoj odluci plaćaju članarinu za svoje zaposlenike, te im se to priznaje u porezno priznati trošak. Međutim, ističemo to je dobrovoljna odluka poslodavca da želi platiti tu financijsku obvezu u ime svog zaposlenika. Znači, poslodavac može, ako to isključivo dobrovoljno sam želi, platiti svom zaposleniku članarinu u Komori. Smiješno je da ministar pokušava rasterećenje poslodavcu od 125 kn mjesečno predstaviti kao ‘povećanje konkurentnosti‘, stoji u reagiranju.

Još jednom moramo naglasiti da smo duboko zabrinuti mogućnošću da Vlada usvoji izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, koje Vladi predlaže Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, usprkos javnom protivljenju svih onih na koje se te izmjene odnose: voditelja građenja, struke, poduzeća iz građevinske industrije, sindikata i četiri inženjerske komore.

Dužnost nam je upozoriti javnost da kreatori ovih zakona, kao i njegovi zagovaratelji  površno, tehnički neodgovarajuće i neispravno tumače inženjerske postulate kao i da slabo poznaju samu graditeljsku struku.

Ovi prijedlozi izmjena zakona ponovno u graditeljski sektor uvode kaos, nered i nesigurnost. Naime, poslovi voditelja građenja i voditelja radova pripadaju sigurnosnom sektoru, tj. kvaliteta ovih poslova direktno utječe na javno zdravlje i sigurnost građana. Naglašavamo važnost kompetencija i iskustva koje voditelji građenja/radova trebaju posjedovati, a što je regulirano sadašnjim zakonima. Ove dvije profesije su isključivi  čimbenik  kvalitete gradnje, sigurnosti tijekom uporabe građevine i sigurnosti građana, stoji u reagiranju koje potpisuju Željka Jurković (komora arhitekata), Nina Dražin Lovrec (komora inženjera građevinarstva), Živko Radović (komora inženjera elektrotehnike) i Željko Dorić (komora inženjera strojarstva).

17. travanj 2024 16:24