Aktualno
StoryEditor

Irma i Harvey pustoše dobit velikih reosiguravatelja

14. Rujan 2017.

Njemački Muniche Re prvi je među velikim reosiguravateljima upozorio da možda neće ostvariti zacrtanu neto dobit za ovu godinu zbog šteta koje su prouzročili razorni uragani Harvey i Irma.

"Očekuje se da će ta dva događaja rezultirati većim osiguranim gubicima koje tržište i Munich Re u ovome trenutku nisu u mogućnosti procijeniti", stoji u priopćenju njemačkog reosiguravateljskog diva, objavljenom u srijedu.

>>>Yippee ki-yay! na Floridi: Više od 53.000 ljudi spremo pucati u Irmu

Analitičari u tvrtki Jefferies očekuju da će aktualno upozorenje Munich Rea biti prvo u nizu sličnih priopćenja s obzirom da su osiguravatelji tek počeli zbrajati štete prouzročene razornim olujama.

Iz Munich Rea kažu da će vjerojatno izvijestiti o gubitku u trećem tromjesečju zbog uragana ali da će zahvaljujući dovoljno snažnoj kapitalnoj osnovici i dalje moći svojim klijentima nuditi kompletno reosiguranje.

Upozoravaju također da možda neće ostvariti zacrtanu neto dobit za ovu godinu, u rasponu od dvije milijarde do 2,4 milijarde eura.

>>>VIDEO: Monumentalna evakuacija na Floridi

Još u nedjelju predstavnici njemačke kompanije tvrdili su godišnjem skupu osiguravatelja u Monte Carlu da nisu posebno izloženi štetama na Floridi.

Prvo u nizu sličnih priopćenja

Početkom tjedna u njemačkoj su kompaniji gubitke za globalnu osiguravateljsku industriju povezane s uraganom Harvey procijenili na 20 do 30 milijardi dolara, što bi bilo na razini onih koje je 2012. godine prouzročio uragan Sandy.

>>>Munich Re zaradio više nego što je očekivao

Harvey je prije dva tjedna poharao Teksas i prouzročio goleme poplave.

Analitičari u tvrtki Jefferies očekuju da će aktualno upozorenje Munich Rea biti prvo u nizu sličnih priopćenja s obzirom da su osiguravatelji tek počeli zbrajati štete prouzročene tim razornim olujama.

Oluja Irma poharala je nekoliko otoka u sjevernom karipskom području i usmrtila najmanje 60 ljudi, nakon čega se obrušila na zapadnu obalu Floride te prouzročila daljnje goleme štete.

Analitičari tvrtke Jefferies drže da je Munich Re u prednosti u odnosu na konkurente poput Swiss Rea budući da im je godišnji proračun za prirodne katastrofe od 1,4 milijardi eura među najvećima u sektoru reosiguranja.

07. svibanj 2024 10:02