Aktualno
StoryEditor

Iskra nade u trenutcima krize: Dvije Koreje ujedinjene na ZOI pod zajedničkom zastavom

18. Siječanj 2018.

Sportaši Sjeverne i Južne Koreje na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama zajedno će marširati pod zastavom ‘ujedinjena Koreja‘, sukladno sporazumu sklopljenom na demilitariziranoj zoni početkom godine, javlja BBC.

Osim toga, ženski tim u hokeju na ledu biti će sastavljen od sportašica iz obje države što će biti prvi put da se sportaši dviju Koreja natječu u istom timu na Olimpijskim igrama.

Ova prekretnica označava daljnje poboljšanje odnosa, a sve je započelo kada je Sjeverna Koreja odlučila poslati svoj tim sportaša na Olimpijske igre koje će se održati između 9. i 25. veljače u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.

>>>Sjevernokorejski orkestar gostovat će na ZOI u Južnoj Koreji

Ako se planovi realiziraju olipmijska delegacija Južne Koreje prijeći će državnu granicu što će značiti otvaranje prekogranične ceste po prvi put u gotovo dvije godine. Dogovori se odnose i na Paraolimpijske igre koje će se održati u ožujku.

Međutim, sporazum još treba odobriti Međunarodni olimpijski odbor jer je Sjeverna Koreja zakasnila s registracijom i sportaši se nisu uspjeli kvalificirati. Južna Koreja će pak morati način na koji će ugostiti delegaciju iz sjeverne Koreje bez kršenja pravila o zabrani novčanih transfera prema Pyongyangu postavljenih od strane Vijeća sigurnosti UN-a.

Manje šanse za osvajanje medalje

Trener južnokorejskog hokejskog tima i konzervativni mediji izrazili su zabrinutost da bi ujedinjenje hokejskih timova moglo umanjiti šanse Južne Koreje za osvajanje medalje u toj disciplini, a deseci tisuća ljudi potpisali su online peticiju kojom pozivaju vlast na ukidanje sporazuma.

No, liberalni predsjenik Južne Koreje, Moon Jae-in, kazao je kako bi ovaj sporazum dugoročno mogao poboljšati odnose dviju država. Japanski ministar vanjskih poslova uputio je upozorenja kako svijet ne smije biti zaslijepljen ofenzivnim šarmom Pyongyanga, objasnivši da volja Sjeverne Koreje za sporazumom znači da sankcije funkcioniraju.

>>>Trump: Moja tipka je veća od Kim Jong Unove

Olimpijski sporazum  predstavlja iskru nade u trenutcima krize koja bi mogla prerasti u drugi rat na Korejskom poluotoku nakon 68 godina ‘mira‘. No, postavlja se pitanje je li sporazum samo kratki predah između verbalnog rata i nuklearnih prijetnji na relaciji Pyongyang – Donal Trump sa Južnom Korejom kao glavnim saveznikom, ili će stvarno ponuditi način za diplomatskim rješavanjem krize?

Razgovori koji su rezultirali sporazumom započeli su nakon što je napetost na Korejskom poluotoku dosegnula vrhunac, a posljednje testiranje balističkog projektila Sjeverne Koreje u studenom prošle godine izazvalo je niz sankcija od strane UN-a koje se odnose na isporuku goriva.

Nedugo nakon toga Kim Jong-un kazao je da je otvoren za dijalog, a u svom novogodišnjem govoru izrazio je da razmatra slanje sportaša na Olimpijske igre, nakon čega je uslijedio sporazum.

20. travanj 2024 05:59