Aktualno
StoryEditor

Isplata Ryan Airu posvadila zastupnike

21. Travanj 2017.

Saborska rasprava o izvješću o stanju prirode u Hrvatskoj posvađala je u petak koalicijske partnere tako što je zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović, izabran na listi HDZ-a, prozvao Mostova ministra Slavena Dobrovića da je naložio da se privatnoj kompaniji isplati državni novac, što je Mostov Nikola Grmoja odlučno odbacio.

Radi se o financiranju državnim novcem NP Krka po direktivi ministra Dobrovića privatnoj kompaniji Ryan Air radi udruženog oglašavanja, ustvrdio je Zekanović.

- To je presedan da se po nalogu ministra, postoji dokumentacija, privatnoj kompaniji isplaćuje milijun kuna državnog novca, izjavio je Zekanović.

>>>Dobrović primio branitelje nezadovoljne ‘dugogodišnjom devastacijom Plitvičkih jezera’

- Optužili ste časnog čovjeka da je nešto naložio, tražim da se tijekom današnje rasprave ispričate ministru Dobroviću, odgovorio je Grmoja Zekanoviću, spočitavajući mu da sve čini u svrhu lokalnih izbora.

Financiranje državnim novcem

Grmoja je pojasnio kako su u prosincu 2016. ministar turizma Gari Capelli i direktor Hrvatske turističke zajednice predstavili inicijativu Ministarstva turizma da se javna tijela pod Ministarstvom zaštite okliša priključe Ministratvu turizma za zajedničkim oglašavanjem na platformi Ryan Aira. Ne radi se o Dobrovićevoj, nego inicijativi Ministratva turizma, ustvrdio je Grmoja.

I Gordan Maras (SDP) referirao se na Zekanovićevu tvrdnju da je ministar Dobrović naložio Nacionalnom parku Krka da isplati milijun kuna u svrhu reklamiranja privatnoj tvrtki.

- To nije posao ministra, to je ozbiljno kazneno djelo trgovanja utjecanjem, rekao je Maras i poručio kako očekuje od Zekanovića da, ako ima dokumentaciju, podnese prijavu DORH-u i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobi interesa.

Te se stvari ne bi smjele događati, to zahtjeva i političku i kaznenu odgovornost, rekao je Maras, primjetivši kako je Dobrović, ako su tvrdnje Zekanovića točne, očito efikasniji u takvim radnjama, nego u povlačenju europskih sredstava, zbog čega ga je "kao najslabiju kariku" upozorila i ministrica europskih fondova Gabrijela Žalac.

26. travanj 2024 13:19