Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Airbnb podiže cijenu najma, nekretnina

26. Listopad 2017.

Protivnici Airbnb-a već neko vrijeme tvrde da ta platforma za dijeljenje nekretnina pogoršava dostupnost nekretnina u New Yorku, a nova studija provedena u Kaliforniji dokazuje kako je problem u SAD-u prisutan na nacionalnoj razini, prenosi The Real Deal.

>>>Snažan kvartalni skok cijene stambenih nekretnina

U studiji je otkriveno kako povećanje od 10 posto Airbnb oglasa može stvoriti prosječno povećanje rente od 0.39 posto, te prosjećno povećanje cijene nekretnina za 0.64 posto. Autori su promatrali kretanje visine najamnine i cijene nekretnina u 100 najvećih gradskih područja u cijeloj zemlji između 2012. i 2016. godine.

Prema izvješću Wall Street Journala, autori pretpostavljaju kako Airbnb smanjuje ponudu dugoročnog najma, što otežava situaciju za tražitelje nekretnina, a iznajmljivači generiraju veće prihode od svoje imovine zbog čega raste vrijednost nekretnina

>>>Zajednica obiteljskog smještaja želi regulaciju platformi poput Airbnb-a

U New Yorku je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 1026 slučajeva najma lošeg smještaja putem ove stranice, a jedan od primjera je u New Orleans u kojem je inspekcija otkrila kako su u nekretnini od 9 soba smještene 34 osobe. U 2016. godini taj broj je iznosio znatno manje kada su zabilježena 693 takva slučaja.

19. travanj 2024 04:56