Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Automatizacija grabi dvostruko više ženskih nego muških poslova

15. Srpanj 2017.

Iako automatizacija prijeti opstanku milijuna radnih mjesta diljem SAD-a, pa i ostatka svijeta, nema svaki radnik jednaku mogućnost da bude zamijenjen robotom, piše Business Insider.

Situacija je takva da je dvostruko više žena u opasnosti od gubitka radnog mjesta, nego muškaraca, što pokazuje nedavno objavljeno izvješće Instituta za prostorno ekonomsku analizu (ISEA).

>>>Istraživanje: Politika štednje utječe na skrb i zdravlje djece

Razlog je taj što je kod žena veća vjerojatnost da će se zaposliti na radnim mjestima koja su u skupini s najvećim rizikom zbog automatizacije, pa tako prognoze kažu da će 97 posto blagajnica izgubiti radno mjesto u narednim godinama, a prema podacima iz 2016. od ukupnog broja zaposlenih na blagajni, 73 posto čine žene.

Žene nisu jedina skupina za koju rezultati istraživanja tvrde da su u ugroženoj skupini. Latinoamerički i Afroamerički radnici, imaju 25, odnosno 13 posto veću šansu da će biti zamijenjeni robotom. Kod azijskih radnika taj udio iznosi 11 posto u odnosu na bijelce.

>>>Istraživanje: Većina zaposlenih radije bi regres nego CroKarticu

Istraživači su analizirali podatke o zaposlenosti iz 2016. koje je prikupio Zavod za statistiku i istraživanja s Oxforda.

Najveći faktor čini razina obrazovanja, pa tako radnici bez visokog obrazovanja suočeni su sa šest puta većim rizikom od onih s doktorskom diplomom, s obzirom na to da najčešće rade poslove koji su manje složeni i podložniji automatizaciji.

U istraživanju je istaknuto da će nova tehnologija najvjerojatnije dovesti do novih vrsta zaposlenja kako bi zamijenili izgubljena radna mjesta. Međutim, novi oblici zapošljavanja ne garantiraju da će nova radna mjesta biti dovoljno plaćena da osiguraju egzistenciju najosjetljivijim skupinama.

29. travanj 2024 18:06