Aktualno
StoryEditor

Istraživanje Feda: Amerikanci imaju skromna očekivanja od tržišta rada

23. Kolovoz 2017.

Radnici u SAD-u ne polažu prevelike nade u povećanje plaća, a dok pojačano traže nove poslove, očekuju manji broj poslovnih ponuda koje će im ‘pasti u krilo‘, pokazuje istraživanje američke središnje banke Feda.

Podružnica Feda u New Yorku prvi put je objavila ovakvo istraživanje, koje će ubuduće biti objavljivano triput godišnje, a ono pokazuje ne odveć optimističnu sliku o očekivanjima američkih radnika o tržištu rada.

>>> Rusija sustiže SAD u nejednakosti dohotka

Iako je stopa nezaposlenosti pala na 4,4 posto, najniže u posljednjih 16 godina, nakon više od osam godina gospodarskog oporavka, nacionalni pokazatelji plaća zabilježili su tek skroman rast, piše Reuters.

Sudionici u srpanjskom istraživanju u prosjeku su rekli da najniža godišnja zarada koju bi prihvatili na novom poslu iznosi 57.960 dolara, u odnosu na 59,660 dolara samo četiri mjeseca ranije.

Ovaj pokazatelj pada od studenog prošle godine, a najveće promjene dolaze od starijih Amerikanaca te onih s višim primanjima.

>>> Ekonomist MIT-a: Amerika je zemlja u razvoju

Upitani o plaćama koje očekuju u poslovima koji će biti ponuđeni u iduća četiri mjeseca, njihov prosječni iznos je 50.790 dolara, u odnosu na 54.590 dolara u zadnjem istraživanju u ožujku.

Istraživanje, koje se provodi od početka 2014., a sada je objavljeno po prvi put, također pokazuje da je 22,7 posto sudionika u anketi tražilo posao posljednja četiri tjedna, u odnosu na 19,4 posto njih u prethodnom istraživanju. Povećanje se u najvećoj mjeri odnosi na mlade ljude.

Sudionici istraživanja vide 22-postotnu vjerojatnost da će u iduća četiri mjeseca zaprimiti barem jednu poslovnu ponudu, dok je prije osam mjeseci ta vjerojatnost u prosjeku iznosila 25 posto.

29. travanj 2024 10:29