Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Novi očevi sve stariji, majke za petama

10. Rujan 2017.

Novi očevi su sve stariji prema najnovijem istraživanju, prenosi The New York Times.

Istraživači na Sveučilištu Stanford pregledali su podatke o 168.867.480 žive rođene djece od 1972. do 2015. godine, što je učinilo statističke prilagodbe za nestalnu očinsku evidenciju. Prosječna starost oca novorođenčeta u SAD-u, prema istraživanju, porastao je na 30,9 sa 27,4 godine.

‘Jedna stvar koja me je iznenadila jest da se razlika između dobi majke i očeva smanjuje‘, rekao je dr. Michael L. Eisenberg, glavni autor izvješća i ravnatelj muške reproduktivne medicine i operacije na Stanfordu.

>>>Istraživanje pokazalo da razvoj jezičnih vještina počinje u maternici

Starost očeva porasla je diljem SAD-a: najstariji očevi živjeli su na sjeveroistoku, a najmlađi na jugu. Bilo je prosječno povećanje dobi u svim obrazovnim razinama, rasama i nacionalnostima. Izvješće se pojavljuje u cijelosti u časopisu Human Reproduction.

Godine 2015. očevi sa završenim fakultetom imali su prosječno 33,3 godine, u usporedbi s onima koji imaju završenu samo srednju školu s prosječno 29,2 godine. Azijski su očevi bili prosječno najstariji prema etničkoj pripadnosti, dok su crnci i latinosi najmlađi.

U razdoblju provođenja studije postotak očeva starijih od 40 godina povećao se na 8,9 posto s 4,1 posto svih godišnjih poroda, postotak starijih od 45 godina na 2,9 posto s 1,5 posto, a postotak starijih od 50 godina na 0,9 posto s 0,5 posto.

- Jedna stvar koja me je iznenadila jest da se razlika između dobi majke i očeva smanjuje, rekao je dr. Michael L. Eisenberg, glavni autor izvješća i ravnatelj muške reproduktivne medicine i operacije na Stanfordu.

- Očevi su još uvijek stariji od majki, ali razlika se sve više smanjuje, nastavio je Eisenberg.

>>>Roditelji nisu krivi: neke bebe jednostavno plaču više od ostalih

Očinska starost može biti negativna jer je povezana s višim stopama pobačaja, nedostataka u porođaju, nekim vrstama raka, shizofrenijom i autizmom. Neki stručnjaci sugeriraju da je starijoj spermi vjerojatnije da imaju mutacije koje dovode do bolesti.

No, studija prošle godine u Nature Genetics zaključuje da su takve mutacije vjerojatno mali dio uzroka bolesti. Umjesto toga, ljudi koji su genetski predisponirani za psihijatrijske i druge bolesti imaju veću vjerojatnost odgađanja očinstva, a te genetske tendencije nasljeđuju njihova djeca.

28. travanj 2024 18:58